17 специализирани автомобили за контрол по пътищата бяха пуснати в експлоатация.

Това стана на официална церемония, състояла се днес в Министерството на транспорта.

На събитието присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Радослав Илиевски, отговарящият за програмите PHARE и ИСПА към Делегацията на Европейската комисия в България Рут ван Енк, съветникът по икономическите въпроси към посолството на Република Франция Филип Бравар, както и експерти от Министерството на транспорта.

Специализираните автомобили за контрол по пътищата са предоставени на нашата страна по проект на програмата PHARE на тема „Ефективно функциониране на контролна система за пътни проверки на времето за управление, прекъсване и почивка на пътя и в предприятията".

ИА "Автомобилна администрация" е краен потребител на работния проект, съобщиха от пресцентъра на МТ.

Чрез осъществяването на проекта ще се контролира изпълнението на изискванията на Международната спогодба, която регламентира времето за управление, прекъсване и почивка на водачите на превозни средства (АЕТР). Реализирането и прилагането му ще доведат и до повишаването на ефективността и качеството на извършваните проверки на пътя и в предприятията, а чрез тях - и до повишаването на безопасността и сигурността на превозите и опазването на околната среда.

Проектът се състои от два компонента - договор за обучение на инспекторския състав (twinning contract) и договор за доставка (supply contract).

Бюджетът му е 1 250 000 евро, от които 700 000 евро са инвестирани в закупуването на автомобилите и техническото им оборудване. Останалите 550 000 евро са разходи за обучение на инспекторите от ИА „Автомобилна администрация" и за административни дейности.

Договорът за обучение (twinning contract) беше подписан от съответните страни по него и нотифициран от Делегацията на Европейската комисия в България на 23 декември 2004 г.

Проектът беше осъществен с помощта на туининг партньорите от Министерството на транспорта, благоустройството, туризма и морето на Република Франция и Министерството на транспорта, жилищното строителство и Федералната служба за превоз на стоки на Германия.

В рамките на проекта бяха доставени 10 автомобила, от които - 6 Мерцедес-Спринтер" и 4 „Мерцедес-Вито". Благодарение на опита на сродните контролни органи от Франция и Германия автомобилите бяха оборудвани с технически средства за контрол. Освен посочените автомобили, бяха закупени още 7 - „Пежо-Боксер", оборудвани по същия начин. Средствата за автомобилите са осигурени от бюджета на ИА „Автомобилна администрация".

Беше проведено и обучение на инспекторския състав за работа с техническите средства за контрол, с които разполагат лабораториите.

Мобилните лаборатории са оборудвани със сканиращо устройство за разчитане на тахографски листи, заедно с необходимия софтуер и хардуер, спомагащ за измерване на времето за управление, прекъсвания и почивки, кантар за измерване осовото натоварване на превозните средства, димомер, газанализатор и уред за проверка на регулировката на фаровете.

С тези специализирани автомобили за контрол на пътя инспекторите от Регионалните дирекции на „Автомобилна администрация" ще имат възможността по-ефективно да извършват проверка за спазването на работното време на водачите, да измерват натоварването на ос, съдържанието на вредните емисии в отработили газове на автомобила, както и да проверяват други параметри, което досегашният начин на контрол не позволяваше.

Освен тези 17 лаборатории се предвижда изработването на още 12 от същия тип, за да бъде обхваната цялата територия на страната.

По време на церемонията бяха представени и новите униформи на инспекторския състав на ИА "Автомобилна администрация". Те са решени цветово в абсолютен синхрон с тези на аналогичните служби на страните-членки на ЕС. Подмяната на униформите е свързана с извършените в началото на 2006 г. структурни промени в ИА АА.