Едно от изискванията на НЗОК, принуждава аптекарите да нарушават Закона за данъка върху добавената стойност и да предоставят информация, която може да засегне търговските им интереси, съобщават от Българския фармацевтичен съюз.

НЗОК изисква от аптеките да издават касови бележки за предстоящи плащания по линия на касата, с което се нарушава Законът за ДДС, предава actualno.com.

Друг парадокс е, че НЗОК иска  финансовите отчети за всички продажби в аптеките, с което много лесно могат да бъдат манипулирани фармацевтите, а също така се създава благоприятна почва за развитието на корупционни практики.

От месец май се очаква пълен хаос в продажбата на лекарствата, както и отчитането на продажбите на лекарствени продукти, които се заплащат напълно или частично от касата.

Спорна е легитимността на въвеждането на новите правила за счетоводно отчитане от началото на месец май, тъй като не е спазено постигнатото през месец януари споразумение между БФС и НЗОК.

Противоречието между изискването на НЗОК за отчет и Закона за ДДС идва от там, че касата иска при продажбата на заплащани от нея лекарства да се издава касова бележка за пълната стойност на лекарствата.

В момента на продажбата обаче реално заплатената в брой сума е стойността на лекарството, която се поема от пациента. Частта на НЗОК се заплаща по-късно по банков път. На практика се получава така, че според НЗОК аптеките трябва да издават касова бележка за плащане, което нито е в брой, нито е направено в момента на продажбата.

Относно изискването на НЗОК да получава пълен дневен отчет на продадените лекарства по линия на касата също буди недоумение, защото от една страна си присвоява правото да разполага с информация, която аптеките не са длъжни да предоставят от друга страна създава възможност за корупционни практики.

Има търговска тайна и фармацевтите са изправени пред дилемата дали да нарушат закона и да спазват изискванията на касата или да защитят бизнеса си. За да запазят фирмената си тайна, аптекарите са принудени да въведат втори касов апарат, на който да таксуват лекарствата, които са само по линия на касата.