Средната месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение у нас през третото тримесечие на 2006 г. е 354 лв.

Това показват изнесените днес данни от Националния статистически институт.

Средната месечна заплата се е покачила с 2.6% спрямо второто тримесечие на годината. Увеличението спрямо март тази година пък е в размер на 25 лв.

Средната заплата в частния сектор към 31 септември е 318 лв., или с 9 лв. повече спрямо предходното тримесечие на годината. За последните шест месеца пък заплатата при частните предприемачи се е покачила с 20 лв. на месец.

Интерес представлява съпоставката с обществения сектор, където средното заплащане към момента е по-високо. Данните за Q3 показват стойности от 436 лв. на месец, като преди шест месеца цифрата е била 397 лв.

Статистиката показва още, че държавните служители печелят с 27% повече от тези заети в частния сектор.

Най-високо е месечното възнаграждение отново във финансовото посредничество, където на месец служителите взимат средно 798 лв. В обществения сектор тази цифра е 1092 лв.

Втори по доходност са професиите в сектора за производство и разпределение на електроенергия, газ и вода, където заетите получават средно месечно възнаграждение в размер на 643 лв. С високи заплати са и служителите в държавното управление и задължителното обществено осигуряване, които печелят по 503 лв. месечно. 590 пък взимат хората заети в сферата на търговията и ремонт на автомобили.

Най-ниско е заплащането в текстилната промишленост и производството на облекла - 233 лв. месечно. Производителите на лицеви кожи и изделия пък взимат едва 211 лв. средно на месец.

Най-фрапираща е разликата между заплащането в частния и обществения сектор в производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, където частниците плащат едва 301 лв. на месец, а държавата впечатляващите 960 лв. за месец.