Държавите от Форума на страните - износители на газ (ФСИГ) планират да създадат на негова база международна организация, построена по същите принципи като ОПЕК. По сведение на руски медии, уставът на новата структура може да бъде представен по време на седмата среща на ФСИГ, която ще се проведе в Москва през юни 2008 г.

Но експерти предполагат, че при противодействието на САЩ и на Евросъюза, „газовият ОПЕК" няма да се превърне толкова бързо във влиятелна организация, каквато е аналогичното петролно обединение.

На журналистите от КомерсантЪ  е станал известен основният въпрос, който сега се обсъжда във ФСИГ: превръщането на неформалния клуб, който няма никакви централизирани органи на управление и за координация, в сериозна международна организация на доставчиците на газ.

Ако успеят да се организират, участниците ще получат „далеч по-голяма възможност за управление на ситуацията" на газовия пазар, както ОПЕК влияе на пазарите на петрол.

В сряда в Египет протече заседание на комитета на високо равнище на ФСИГ с участие на специалисти от Газпром и Министерството на промишлеността и енергията на Русия, пише РИА Новости.

Близък до правителството източник е казал, че Иран още през миналата година е предложил проектоустав за новата структура. Положенията по този нов устав, които касаят членството, органите на секретариата и финансовите положения почти напълно копират устава на ОПЕК.

В Газпром не коментират официално инициативата на Иран. Държавни служители от министерството на енергетиката твърдят, че засега е рано да се твърди, че на московската среща може да бъде създадена нова световна организация.

„Преговорите за новите принципи на ценообразуването на газа, съгласуването на исканията на производителите и потребителите, както и препоръки за инвестиции в газовия отрасъл действително се обсъждат. Но е рано да се заявява подкрепа за позицията на Иран".

Редица руски ведомства са против приемането на документа: икономическите преимущества от подкрепата на Иран са „неочевидни" и има възможни негативни политически последствия.

ФСИГ (Gas Exporting Countries Forum) се събра за пръв път в Техеран през 2001. Форумът няма устав, ясна система за членство, постоянно представителство в някоя страна. В него постоянно вземат участие Алжир, Боливия, Бруней, Венецуела, Египет, Индонезия, Иран, Катар, Либия, Малайзия, Нигерия, ОАЕ, Оман, Русия, Тринидад и Тобаго, Екваториална Гвинея. В някои срещи е взимала участие и Туркмения. Норвегия се счита за наблюдател.

Експертното мнение, изтъкнато от РИА Новости е, че международна организация на страните износители на газ ще бъде създадена в близките години, но тя няма да копира ОПЕК.