Премиерът Бойко Борисов заяви, че е получил уверения от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че интерконекторната газова връзка между България и Гърция ще бъде изградена с европейски средства.

За това съобщи премиерът Борисов в туитър акаунта си след срещата на Съвета на ЕС, пише news.bg.

Ако информацията се потвърди и процедурата бъде доведена до край, това означава, че в рамките на Енергийния съюз България получава политическа и логистична помощ за изграждането на регионални енергийни връзки и газовия хъб, за който настоява премиерът Бойко Борисов.

Пред български журналисти Бойко Борисов заяви, че на снощното заседание на ЕС е намерен тънкият баланс по въпроса за енергийните договори. Държавните договори ще бъдат обявявани пред Европейската комисия, а частните - до нивото на търговската тайна.

Той посочи, че при преговорите си председателят на ЕК следва да знае какво съдържат договорите на отделни страни. Когато даден проект е изцяло частен, опира до газовите магистрали в цяла Европа. Мисля, че ще се гледа държава по държава, когато има такъв проблем, уточни Борисов.

България е пример за борба с корупцията, с желание да има прозрачност за всички договори, затова подкрепяме (идеята за надзор на ЕК - бел. кор.) с две ръце, поясни премиерът.

България сама си беше виновна - обществените поръчки по "Южен поток" нямаше как да минат в Европа, коментира още Борисов. По думите му ако обществените поръчки са били проведени "правилно и прозрачно", проектът нямаше да изпадне в това състояние.

По въпроса за газовия хъб министър-председателят отбеляза, че нашата страна настоява категорично за неговото осъществяване, както и че много страни вече знаят, че това е възможно да се случи. Ще има няколко източника на газ. "Турски поток" не е така лесно да стане, както се говори, докато за газов хъб тръбата може да идва от Русия, от интерконектора от Гърция през терминала за втечнен газ, от Румъния, азерски газ, от нашите находища в Черно море.

Абсолютно е логично и ако дойдат световни, не само европейски компании, които да инвестират в този хъб, ако си разширим хранилището в Чирен, имаме много добра газопреносна система, с нови компресори, България е добро място това да се направи,
заяви Борисов.