Ходът на реализацията на интерконектора България - Гърция (IGB) и подкрепата на ЕК за проекта бяха основна тема на разговора между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заместник - председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Двамата се срещнаха по време на церемонията за полагане на първата тръба от Трансанадолския газопровод ТАНАП, която се проведе в турския град Селим, област Карс. Те разговаряха за проекта за IGB като част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

„ЕК подкрепя реализацията на IGB, който е важен проект както за България, така и за целия Европейски съюз", каза г-н Шефчович.

В отговор министър Петкова увери, че, в изпълнение на приоритетите от своята програма, българското правителство е предприело всички мерки за ускоряване реализацията на проекта.

Тя припомни, че в бюджета за тази година Министерският съвет предвиди държавна гаранция от 80 млн. евро за интерконектора, което е допълнителен израз на усилията ни за ускореното му изграждане и влизане в експлоатация. "В момента работим заедно с гръцките ни партньори за допълнително съкращаване на сроковете", допълни министърът.

Тя припомни пред своя събеседник, че българската страна е изготвила пътна карта с разписани дейности и срокове за реализация на проекта. Според този план се очаква в рамките на 2018 година газопроводът да е изграден. По предварителни данни инвестицията за него е на стойност около 220 млн. евро.

По време на срещата министър Петкова запозна Марош Шефчович и с напредъка при реализацията на останалите междусистемни връзки на България със съседните държави като важен елемент от осигуряване на диверсификация на източниците и трасетата за доставка на природен газ в страната.

България е на финалната права в изграждането на връзката с Румъния и се очаква до края на годината тя вече да е факт, каза министър Петкова. Страната ни е изпратила на турските си партньори доклад за предварително предпроектно проучване и очакваме техния отговор, за да пристъпим към детайлизиране на техническите параметри на проекта.

Министър Петкова благодари на Марош Шефчович за подкрепата на ЕК за изграждането на интерконекторните връзки, и по-специално - на IGB. Тя подчерта, че за нашата страна е важно да получи съдействие от ЕС и за модернизацията на съществуващата газопреносна система. „Интегрирането на България в газопреносната система на Европа ще допринесе за сигурността на доставките в бъдеще", подчерта в отговор Марош Шефчович.