Руският газов монополист е имал изключително успешна година. За 2006 износът се е увеличил с 43% и е достигнал рекордните $37.2 млрд. Освен това Газпром е продавал на по-високи цени за 20 европейски държави. Информацията е на Reuters от Москва, които цитират официално изказване от Газпром.

Напълно реализирахме плановете си за износ въпреки необичайно топлото време в Европа", е казал Александър Медведев, заместник-изпълнителен директор в Газпром и глава на Газекспорт. „Гответе се за нов рекорд" - е заявил той с оглед перспективите за износа през 2007.

Газпром осигурява четвърт от нуждите на Европа от газ. През 2006 Газпром е продал 155.6 млрд. кубични метра собствен и от трети страни газ в Европа, повишение от 154.3 млрд. куб.м. за 2005.

Експортните цени на газта се движат успоредно с цените на петрола и рафинираните продукти, с лаг шест до девет месеца. През тази година Газпром надали ще се радва на поредно увеличение в експортните цени за Европа, още повече че прогнозата за средна цена в Европа падна до $263 за 1000 куб.м. от $290 като следствие от снижението на световните цени на нефта.

Прогнозата е цените през 2007 да се доближават до цените за първото полугодие на 2006.

Освен това Медведев е казал, че инвестиционните планове на Газпром са насочени към пълно задоволяване нуждите на европейските клиенти, едновременно с това доближаване до потребителите от Китай в бъдеще. Газпром не планирал засега покупки в САЩ - като например газови терминали, тъй като първо сам искал да стабилизира производството на втечнен природен газ.

Сърцевина на стратегията на Газпром да стане глобален диверсифициран енергиен играч са Китай и втечнения газ. Медведев е казал, че се надява търговските преговори с Китай за доставка на 80 млрд. куб.м. газ годишно да приключат до края на 2007.

Газпром ще продължи да изследва опциите за добив в неразработеното газово находище Щокман в Баренцово море, както и плановете за завод за втечнен газ в Балтийско море.

Освен това от тази година Газпром ще държи 50% от Сахалин - 2, преди ръководен от  Royal Dutch Shell. Газпром ще плати за това $7.45 млрд., но сумата не е толкова голяма, като се има предвид, че по-голямата част от продукцията - отново втечнен природен газ - е предварително продадена на Китай, Южна Корея и САЩ.

Медведев е казал, че Газпром обмисля как да разшири капацитета Сахалин - 2, взимайки газ от съседния проект Сахалин - 1.

По отношение на Европа, приоритетите на Газпром са изграждане на нови транзитни маршрути след като ценовите скандали с Украйна и Беларус застрашиха доставките за ЕС и породиха много критики относно руската енергийна политика.

Медведев е заявил, че Газпром скоро ще привърши преговорите с холандската Gasunie, която има намерение да стане четвъртия член на Nord Stream, газопроводът който ще доставя до 55 млрд.куб.м. газ за Германия под Балтийско море от следващото десетилетие. Другите членове освен Газпром са германските BASF и E.ON.

Газпром освен това се надява да завърши етапа на изследване за удължаването на тръбопровода през Турция, известен като Blue Stream, към Южна Европа, в рамките на година.

Проектът за газопровод Nabucco, който ще доставя каспийския и ирански нефт в Южна Европа, е обречен на провал без участието на Газпром. „Въпреки подкрепата на ЕС, Nabucco се сблъсква с проблеми, които са очевидни за всеки специалист. Включени са добри и силни компании, но те нямат газ", е казал Медведев.

Nabucco е краеъгълен камък на програмата за енергийната сигурност на Европа, след като надеждността на руските доставки бе поставена под въпрос. „Диверсификация ще има, но тя не може да се случи без Газпром. Мисля, че това е очевидно дори за участниците в тръбопровода Nabucco", е добавил Медведев.