Финансовият министър на ФРГ Пиър Щайнбрук ще се бори срещу измамите върху данъка върху оборота във всеки магазин, пише „Ханделсблат". Търговията на дребно ще бъде задължена със закон, а на всяка каса ще се поставя чип.

Разноските по бюрокрацията прекрачват всякакви рамки, оплаква се Биргит Мюлер, данъчен експерт от Съюза на търговците на едро HDE.

Протестът срещу новите задължения за търговците е подкрепен и от другите седем съюза на германската икономика. Техният гняв срещу новата данъчна бюрокрация е насочен най-вече към данъчните чиновници и министерството, оглавявано от Щайнбрук.

В едно наистина твърдо писмо до директора на данъчната администрация Флориан Шойерле търговците се оплакват от подготвения закон за борба с данъчната бюрокрация.

Министерството на финансите поставя необичайно кратки срокове на съюзите да вземат позиция, което може да предизвика сериозна реакция. Може да се предполага, че това не е пожелателно, пише в писмото, с което Ханделсблат разполага.

Правителството се хвали само за минималните мерки за борба с бюрокрацията и изпраща „страшилище за бюрокрацията" като новия чип за касите в магазините. 

Контролният съвет, чийто основна задача е ограничаване на разходите за бюрокрация, също има забележките, че правителството се бори мудно с бюрокрацията.  

Винаги може да се каже, че никога не е направено достатъчно срещу бюрокрацията, икономиката трябва да си вземе бележка, че данъчното управление не е възможно без бюрокрация, заяви говорител на финансовото министерство.   

Четящо устройство за Smartcard за каса би трябвало да струва 50 евро.

Не всички каси са пригодени  да съхраняват данни с новите системи. Недоволство има при организацията на таксиметровите шофьори, чийто изминат километър ще бъде вързан с автоматичния контрольор на данъка върху оборота и на социалните разходи.