Днес трябва да е ден за празнуване - на 16-ти октомври преди 10 години 176 световни лидери се събраха на Срещата за Световна храна, като взеха решение до 2015 г. да свалят на половина броя на гладуващите хора по света, коментира британската медия Independent.

Обаче денят не дава повод за празнуване в това отношение, защото повече от 850 милиона души са още гладни, а това е с близо 18 милиона повече от 1996 г. И докато проблеми като глобалното затопляне, опрощаването на дълговете и по-добрите търговски условия за Африка са завладели хедлайните на медиите, храната сякаш е свалена от „дневното меню".

Организацията на ООН за храни и селско стопанство (FAO) днес отправя поредните си призиви към богатите държави да се спре глада и отчаяната нужда от финансиране и политическо лидерство в тази насока. Жак Диоф, сенегалец по произход, който ръководи FAO от 1994 г., заявява: „Повече от 850 млн. души все още остават гладни и бедни. Трябва да бъде възобновена акцията за подобряване на селските условия за живот чрез засилване на инвестициите в селското стопанство, които от две десетилетия спадат."

Диоф съобщава, че решението на G8 в Гленигълс от миналата година да се опростят дълговете на някои бедни държави е освободило ресурси за инвестиции в този сектор. „Но все още много неща трябва да бъдат направени, като иновативните действия ще бъдат приветствани. Увеличаване обема на обществените инвестиции в селското стопанство е от изключителна необходимост."

Днес, вместо среща на политици, ще се състоят музикални пърформънси, както и 5-километрово бягане през историческия център на Рим, което се очаква да събере 5,000 участници. Групите за натиск, работещи срещу бедността, обвиняват политиците, че не са използвали днешния ден за възобновяване на преговорите за увеличаване на селскостопанското финансиране.

Организацията ActionAid не е съгласна с това, че помощите за селско и селскостопанско развитие са спаднали от $6.7 млрд. за 1984 на $2.2 млрд. през 2002г. „Политическата реторика на световните лидери не се придружава от конкретни стъпки за осигуряване правото на храна", казва Джулиън Орам, анализатор на политиката за изхранването.

FAO е създадена през 1945 г. Първоначалната й цел да намали абсолютния брой на гладуващите е била много по-твърда линия от сегашната Милениум цел на развитието, която предвижда пропорционално намаляване на недохранените.

В Азия и Тихоокеанската зона броят на гладуващите спадна от 570 милиона на 524 милиона за периода 1991 - 2002 г., а пропорцията се намали от 20% на 16%. Почти във всяка страна от региона - с изключение на Северна Корея - се отбелязва спад на броя и процента на гладуващите.

Но Африка южно от Сахара остава най-несигурната откъм храни зона в света. Абсолютния брой на гладуващите нарасна до 22%, от 169 милиона през 1991 до 206 милиона до 2002 г.

Говорител на департамента за международно развитие казва: „Да се справим с глада не означава да увеличим количеството на храната. Да нямаш професия или доход, да не бъдеш в състояние да отглеждаш ефективно земята си или да бъдеш хронично болен играе ключова роля в световния глад."

Департаментът е осигурил близо $55 млн. годишно, които трябва да помогнат на 7 милиона души да избегнат мизерията. Работи се с африкански правителства с цел 16 милиона африканци, страдащи от хроничен глад, да получат дългосрочна социална подкрепа до 2009 г.