По информация на Telegraph, компанията Barratt Developments е отправила оферта от 2.2 млрд. паунда в акции и ценни книжа за поглъщане на конкурентната компания Wilson Bowden. Сливането ще доведе до един от най-големите строителни фирми на Острова.

Членовете на семейство Уилсън, които държат 12.9% дял и са приели офертата, ще получат в налични 115.8 млн. паунда и 157.8 млн. в акции на Barratt. Двете компании имат комбинирана пазарна стойност от 4.3 млрд. паунда. Очаква се акционерите на Barratt да държат 70% от обединената компания, а инвеститорите на Wilson Bowden да държат останалите 30%.

Обединената компания очаква икономии от синергията в размер на 45 млн. паунда. Дейвид Уилсън, основател и председател на Wilson Bowden е посочил: „Уголемената група ще е един от най-големите жилищни строители във Великобритания. Ще разполага с отлични позиции да развива силните страни на бизнеса, жилищното строителство, социалното строителство и комерсиалните проекти".

Засега сделката е най-голямата в строителния сектор и изразява тенденциите на ускоряване на консолидацията в бранша. Между впрочем това е едва втората значителна покупка на Barratt за последните 25 години.

Акциите на Barratt се повишиха значително в сутрешната търговия. Книжата на Wilson Bowden се смъкнаха с 22 пенса до 22.85 паунда. Barratt считат, че сделката ще им даде по-пълно национално покритие; комбинираните компаниите притежават 103,557 парцела, което като запас може да им послужи за над 5 години строителни дейности.

За всяка акция на Wilson Bowden, Barratt ще плати 950 пенса кеш и 1.0647 от собствените си акции, или съвкупната цена на офертата е 22.45 паунда за акция. Цената е 23% премия на цената на акциите на Wilson Bowden в края на ноември, малко преди компанията да разкрие, че преговорите могат да доведат до оферта.