Наследникът на Тони Блеър, новият премиер министър на Великобритания Гордън Браун обеща 20% ръст в програмата за жилищно строителство във Великобритания. До 2016 година трябва да се построят 3 милиона нови жилища на Острова, съобщава Guardian.

Изглежда Браун ще се откаже от плана от 2004 да се въведе „данък развитие" върху собствениците на терени за строителство, които получават разрешение за строителство.

Премиерът е дал подробности за програмата си от 23 законови предложения. Предвижда се строителството на 200,000 нови жилища всяка година до 2016, или с 40,000 повече от сегашния план.

Това означава, че Гордън Браун ще трябва да задели допълнителни 10 милиарда паунда за по-социален жилищен сектор за следващите три години.

Независимо от обилните критики относно способността на правителството да се справи с амбициозните си планове, новата администрация посочва, че предлагането трябва да отговори на нарастващото търсене на жилища в страната.

Браун е дал четири главни насоки в идеите си за повишаване темпа на строителството на жилища. Първо, централното правителство да отпусне 550 терена за строителството на 100,000 нови дома, повечето от тях субсидирани.

Второ, реформи в ипотечния пазар и въвеждане на дългосрочни кредити с фиксирани лихви, което пък от своя страна ще направи по-лесна съпоставката на евро с лирата. Трето, реформи в системата за планиране, която ще даде повече сила на регионалните възражения, особено що се касае до екологични въпроси.

И накрая, отказ от плановете за данък върху собствениците на земи в момента когато е издадено разрешение за строителство.

Още отсега Браун се сблъсква с много остри критики. Говори се, че от 23-те му предложения, 22 са подготвени от администрацията на Блеър. По-конструктивно, твърди се, че макар в някои части на страната темпът на строителството да се вдига с 30%, цените продължават да растат. Затова главното е не повече строителство, а подкрепа за хората да могат да си купят или наемат дългосрочно жилище.

Други политици от опозицията твърдят, че повечето жилища без съответно развитие на инфраструктурата ще доведат до затруднен достъп до училища, болници, транспортни артерии. Решението - предоставяне на повече власт на местните общини.

В отделна новина днес стана ясно, че по-високите лихви, въведени от английската централна банка (в момента 5,75%), са довели до забавяне ръста на цените на недвижимите имоти. През юни за двадесети последователен месец средните цени на имотите във Великобритания поскъпват, но с темп, значително по-нисък от предходните.