Дъщерното дружество на Karstadt-Quelle, туроператорската компания Thomas Cook, е на път да придобие британския си колега в бранша My Travel, като се готви да излезе и на борсата. Новият холдинг ще оперира под името Thomas Cook и ще е със седалище в Лондон. На Лондонската борса ще се състои и ИПО. Информацията е постъпила от Karstadt-Quelle и My Travel в понеделник.

Чрез това сливане се формира един от водещите в света туроператорски дружества с оборот от близо €21 млрд. В новото дружество Karstadt-Quelle получава 52%, а 48% остават за акционерите на My Travel. Финализирането на поглъщането е предвидено за юни 2007.

В бъдеще съвместното предприятие ще се ръководи при всички съществени въпроси от мениджмънта на Karstadt-Quelle. От страната на германците ще се излъчва председателят на надзорния съвет, изпълнителният директор, както и финансовият директор.

Председател на нововъзникналото предприятие ще бъде Томас Миделхоф. Заместникът му ще е настоящият шеф на My Travel Майкъл Бекет. А изпълнителните директори на My Travel и Thomas Cook ще ръководят на ротационен принцип.

Предстои да се получи разрешение за сливането от антимонополната служба и от акционерите на My Travel. Освен това за успеха на сделката е нужно да се доведе до край покупката на 50% дял в Thomas Cook за сумата от €800 млн., който дял наскоро Karstadt-Quelle придоби от Lufthansa.

Чрез това сливане новият концерн ще достигне до оборот от €21 млрд. и дял на чуждестранния бизнес 50%. Икономиите от сливането годишно се оценяват на €112,5 млн. преди данъци. Ще се затвърдят позициите във Великобритания, Германия, Скандинавия, страните от Бенелюкс, Франция и Канада. Пълният потенциал ще се реализира след две години и половина.

Икономиите на разходи и повишаването на конкурентноспособността всъщност се посочват като основен мотив за сливането. Четирите най-големи туристически оператора във Великобритания - FirstChoice, MyTravel, Thomas Cook и Thomson, сериозно пострадаха от експлозията на икономичните полети и нарастващия брой хора, които предпочитат и са в състояние да резервират ваканцията си онлайн.

От My Travel са посочили, че по-нататъшни сливания с трети компании не се предвиждат. Те не са обещали по-евтини пътувания в обединената компания, но са посочили, че компанията ще е ценово конкурентна.

В обединената група ще работят над 32,000 души. Сливането със сигурност ще доведе до закриване на работни места, но по-подробна информация не се посочва от ръководството на компаниите.