Кметът на община Бургас Димитър Николов стана "Кмет на годината". За втора поредна година отличават най-успешните градоначалници на България.
Наградата бе връчена от председателя на НС Цецка Цачева и миналогодишния носител на приза кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тържествената церемония по раздаването на награди "Кмет на годината" се състоя в НДК. Кметовете се съревновават в 8 категории.

В категорията "Успешно привличане на инвестиции" бе отличен кметът на Пловдив Иван Тотев, а в категория "Усвояване на евросредства" приза взе кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев взе приза в категория "Опазване на околната среда".

В категория "Развитие на туризма" бе отличен Петър Паунов кмет на Кюстендил.

Приза в категория "Адекватна реакция при криза" получи Даниел Панов кмет на община Велико Търново.

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров бе отличен в категория "Поддържане и развитие на спорта".

Тази година не бе връчена награда в категория "Осигуряване на условия за отглеждане на деца" за да се стимулира градоначалниците за още по-усилена и резултатна работа в осигуряването на условия за нашите деца.

В специалната категория "Кмет на гражданите" бяха присъдени два приза. Наградата за голяма община над 20 000 жители в тази категория взе Атанас Камбитов кметът на община Благоевград. Приза за малка община в тази категория отиде при кметът на Мъглиж Господин Господинов.

Специалната награда "Добри европейски практики" отиде при Таня Христова кмет на община Габрово.

Финалната оценка и победителите за първи път били определени от експертна комисия.