Президентът на Грузия Михаил Саакашвили обяви всеобща мобилизация на запаса. Страната му е изправена пред военна интервенция от най-голям мащаб, казал е Саакашвили в реч пред телевизията.

Войските на Грузия, подпомогнати с два баталиона от резерва, нахлуха в Южна Осетия и сключиха обръч около южноосетинската столица Цхинвали. Според последни данни останал е само един пост на южноосетинците в града. Артилерийският обстрел продължава, в Цхинвали са влезли грузински танкове.

Агенция REGNUM съобщава, че от обстрела е разрушена републиканската клиническа болница. Ранените се отправят в района на Рокския тунел. По съобщение на ИТАР-ТАСС, край едно село Зарският път, съединяващ Южна Осетия със Северна е прекъснат и бежанците не могат да напуснат зоната на бойните действия.

Южна Осетия с население 70 000 души се отдели от Грузия след кратка гражданска война в началото на 1990те. Регионът съществува с икономическата и политическа подкрепа на Москва, като Русия е разположила там в момента омиротворителни войски от около 1000 души.

След обстрела на град Цхинвали има данни за убити руски миротворци.

Сблъсъкът в региона ескалира от 2004 г. От една седмица имаше престрелки между южноосетинците и грузинците, които отнеха шест човешки живота, пише Financial Times.

Помощник държавният секретар на САЩ Дан Фрайд твърди: „Вашингтон и Москва ще работят заедно за спиране на боя." Изглежда Южна Осетия е предизвикала този изблик на насилие, казва той.

„Казахме на Русия да накара своите южноосетински приятели да се изтеглят и да показват по-голяма въздържаност. Вярваме, че руснаците се стараят да направят именно това".

Русия се отказа от миролюбивия тон с Грузия, пише Газета.Ру. Премиерът Владимир Путин, във войнствен тон, фактически предупреди Тбилиси за възможен силов отговор за нахлуването в Южна Осетия.

Путин днес се намира в Пекин на откриването на летните Олимпийски игри. „Грузинското ръководство е предприело еднозначни агресивни действия по отношение на Южна Осетия. Рабира се това ще предизвика ответни действия", заявил е Путин, изпреварвайки забавилия се в отпуска президент Дмитрий Медведев.

Путин обстойно е информирал китайския си домакин, премиера на Държавния съвет на КНР Вен Дзибао за военните действия в Южна Осетия и е изтъкнал, че снаряд е попаднал в казармата на руските миротворци.

Това разбира се влиза в противоречие с аранжирания от китайските власти миролюбив тон при откриването на игрите и Китай . „Всички се страхуват от война в Кавказ" - обобщава Газета.Ру гледищата на световните медии. Но много също така вижадт нови доказателства за агресивността на Русия, която иска чисто и просто да анексира територията на Южна Осетия.

Заседание на Съвета по безопасност на Русия е свикано от Дмитрий Медведев в близките часове. Южна Осетия вече се обърна към Москва с молба за „незабавна помощ" и отговор в рамките на час, „за да се избегне голямо количество жертви".

Решението остава за президента Медведев, но Съветът на Федерацията на РФ може екстрено да разгледа въпроса за изпращане в зоната на конфликта на допълнителен контингент руски военнослужещи, посочва Газета.Ру.

Вече има съобщения за руски бойни самолети, навлезли във въздушното пространство на Грузия и подложили на обстрел две селища на юг от административната граница на Южна Осетия.

Достоверността на това съобщение е съмнителна, защото Грузия разгръща информационна война. Цяла нощ грузинската и южноосетинската страна са давали противоречива информация за хода и превеса във военните действия. Според миротворците, пет грузински щурмови Су-25 са хвърлили бомби в района на населеното място Тквернети.

По думите на президента Саакашвили, грузинските подразделения контролират голяма част от Южна Осетия. В най-скоро време изцяло ще се вземе под контрол територията на Южна Осетия, заявява министърът по реинтеграцията на Грузия. Сега се водят боеве в центъра на Цхинвали, казал е президентът.

Цяла нощ Цхинвали е обстрелван с артилерийски оръдия и установки за залпов огън и е силно разрушен. Значително са пострадали правителствените здания и жилищните квартали, градът е обгърнат от дим. Броят на загиналите се изчислява в десетки, ако не и стотици души, точни данни засега няма. Известно е, че мирните жители в града са 30 000. Премиерът на Грузия Гургенидзе заяви: „Веднага щом на територията на Южна Осетия на 100% се установи мира, тогава при съдействието на световната общност ще продължи мирния процес.

Президентът на Северна Осетия в територията на РФ, Таймураз Мамсуров, пристигнал през нощта в Цхинвали, заявява: „На юг се лее кръвта на нашите братя, те в по-голямата си част са мирни хора. Какъв звяр трябва да си, за да изсипеш върху спящия град огъня на танкове и самолети ... световната общност не може да признава страна, където фашизмът е държавна политика".

Къде сега се намират северноосетинският президент и лидерът на Южна Осетия Едуард Кокойта засега не е известно.

Вчера втората отцепила се кавказка република Абхазия обяви, че е готова да се защитава, тъй като Грузия подготвяла „голяма агресия” и широкомащабни военни действия в региона. ”Ако това се случи, ние също започваме бойни действия, в съответствие с договореностите с Южна Осетия”, заявява секретарят на Съвета по сигурност на Абхазия Анатолий Баранкевич, съобщава news.bg.

Във Владикавказ са готови да приемат бежанци от Цхинвали, до петък сутринта там са пристигнали 1625 души от Южна Осетия, от тях около хиляда деца.

В Брюксел се появяват недоволства, че Русия е нарушила неутралитета си, съобщава немското издание Spiegel.

Над 100,000 бойци от резерва на възраст 25 - 45 години са получили военна подготовка в Грузия през последните няколко години.

Грузия казва, че е наложила контрол над почти всички градове и села в отцепническата република Южна Осетия след голяма наземна и въздушна офанзива, съобщава китайската държавна агенция „Синхуа".

Само че южноосетинския информационен комитет твърди, че грузинските войски не са успели да заемат столицата Цхинвали и градът продължава съпротивата въпреки обстрела.