Не само че ще поскъпне, но вече е поскъпнал, но ако има още увеличение на цената на хляба, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени, призна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод предупреждението на председателя на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, че насъщният може да поскъпне с повече от 15-20% от началото на февруари.

Според Найденов, който е цитиран от Нова телевизия и "Фокус", цената на хляба е функция от няколко неща, като едно от тях е цената на пшеницата. Найденов разясни, че именно  поскъпването на пшеницата на международните пазари води до повишаване на цената и на хляба.

Мирослав Найденов не каза, че върху цената влияе и поскъпването на горивата, което вече е факт, заради по-високия акциз от началото на годината. Министърт съобщи, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа. Той допълни обаче, че  „няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента."

Част от хлебопроизводителите обмислят вместо да вдигат цената на хляба - да намалят грамажа на продуктите си. Според Кукушева пазарът, на който даден производител реализира стоката си, ще определи кой от двата похода ще бъде предпочетен - дали скок в цената или намаляване на грамажа на хляба.