В Румъния по всяка вероятност ще бъде удължен срокът на поддържането на по-ниски цени на основнте хранителни продукти. Румънският премиер Марсел Чолаку заяви, че иска да бъде удължен периодът на действие на горна граница на надценките на (част от) храните до пролетта, за да се запазят цените им сравнително ниски.

Правителство на Румъния в края на юни 2023 г. взе решение от юли за 3 месеца да ограничи цените на много от храните, за да защити покупателната способност на гражданите си. В края на октомври този срок беше удължен с още 3 месеца, до 31 януари 2024 година.

"Следващата седмица искам да проведа разговори с представители на големи вериги магазини за хранителни стоки и министъра на земеделието, за да определим как да продължим механизма за ограничаване на цените за основните хранителни продукти", казва Чолаку, цитиран от Прайм.

По думите му, за пенсионерите и хората с ниски доходи "е жизненоважно да се намери начин тази схема да бъде удължена до пролетта".

Какви са цените на основни храни и алкохол в недостъпната Северна Корея

Какви са цените на основни храни и алкохол в недостъпната Северна Корея

Най-евтина е местната водка, не така стоят нещата с цената на олиото

Сега за определените от румънското правителство хранителни стоки, търговската надценка на производителя не може да е повече от 20% от себестойността на продукта. Търговците "на едро" не могат да увеличават цената с повече от 5%. А надценката в магазините "на дребно", не може да бъде повече от 20% от цената "на едро".

Храните, чиито цени се формират по посочената схема (от производителя до магазина цената може за расте максимум с 45%), са: бял хляб, краве мляко, кисело мляко, сметана, пшенично брашно, яйца, слънчогледово олио, пилешко месо, свинско месо, кайма, захар, плодове, зеленчуци, ориз, бира и др.

В кои страни в ЕС се работи годишно най-много и най-малко. А къде стои България?

В кои страни в ЕС се работи годишно най-много и най-малко. А къде стои България?

Оказва се, че разликата между двете "крайности" е 50 работни дни