Европейският съюз проявява твърдост към България, защото страната прави твърде малко в борбата си срещу измамите, корупцията и престъпността. Това пише в статия холандския вестник "Реформаторис Дахблат", препечатана в „Дойче Веле".

България в момента е черната овца сред 27-те държави в ЕС. В материала се отбелязват критичните евродоклади от 23 юли и решението за лишаване от акредитация на две агенции по ФАР.

Много по-неприятна за България обаче е загубата на имидж, такива щети не се компенсират толкова лесно. Естествено, че фирмите ще бъдат много по-предпазливи, когато една толкова авторитетна политическа институция оценява положението като много сериозно, защото България не е приложила правилата на ЕС, пише холандският вестник.

След като цитира тежките констатации на ЕК за връзки на най-високи кръгове в България с организираната престъпност и участието им в корупционни схеми, авторът на материала обобщава, че всичко това създава усещането за мафиотска държава. Според него въпреки това на ЕК не й е много приятно да изправя на позорния стълб една държава членка.

Лошите изводи за България засягат не само имиджа на тази страна. Разширяването на ЕС се дискредитира все повече и повече. Гражданите в Западна Европа никога не са изпитвали особен ентусиазъм към присъединяването на страните от бившия Източен блок. Според критиците случващото се в момента просто потвърждава техните опасения, че субсидиите в тази посока са пари, хвърлени на вятъра, пише "Реформаторис Дахблат".

"Резултатът от анализа в доклада на Европейската комисия за липсващия напредък в шестте критични области за България не ме изненадва", каза председателят на Комисията по европейски въпроси в Бундестага Гунтер Крихбаум, цитиран от „Дойче Веле".

Според депутата от ХДС Гунтер Крихбаум мерките на Европейската комисия, които сега се очаква да изтръгнат българското правителство от сън, е трябвало да бъдат отдавна приети.

"Това, което в конкретния случай буди съжаление е, че България беше дръпнала напред при приемането си в ЕС, но след това отстъпи видимо назад. А това означава, че откакто страната влезе в ЕС проблемите, които и без това съществуваха станаха по-големи, коментира Гюнтер Крихбаум.