„Хванаха 20 GSM бомби", четем от първата страница на „Стандарт"
20 GSM бомби спипаха полицаите край странноприемница "Стражица" в Калофер. Неин наемател е бившият офицер Йордан Колев. Той е разследван за взривното устройство в Плевен, което бе открито в деня на посещението на премиера Бойко Борисов в града преди месец. Вчера съдът го остави за постоянно в ареста. Адските GSM-и били с различна по мощност батерия и свързани с тънки жици със специално вградени капсул-детонатори.

Засега не е ясно дали 38-годишният неуспял кандидат за кмет на Калофер е имал уговорени поръчки за доставка на взривните устройства, които да се ползват за покушения.

Колев бе съден и оправдан преди години за убийството на аптекарката Христомира. Тя бе взривена в колата си точно с GSM бомба.
Още по темата от „Стандарт"

„ГЕРБ обрече на провал първия национален референдум", прогнозира от първата си страница „Сега"
Управляващите успешно саботираха първия в новата ни история референдум и окончателно подмениха въпроса, под който се подписаха над 770 хиляди граждани: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? С гласовете само на ГЕРБ и независими беше одобрена новата формулировка "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Социалистите, които са сред инициаторите на подписката, не участваха в гласуването, а депутатите от ДПС не присъстваха и на дебатите. Подмяната на въпроса обрича плебисцита на провал. И при старата формулировка имаше съмнения дали ще гласуват достатъчно хора, но след скандалите активността трудно ще достигне тази от последните парламентарни избори, за да бъде признат резултатът. На последните избори гласуваха 4 226 194 души.

Над три часа продължиха споровете в пленарната зала, в които опозицията и управляващите се обвиняваха взаимно, че нарушават законите и конституцията. От левицата изненадаха с липсата на ясна стратегия какво ще предприемат след подмяната на питането. Вчера стана ясно, че няма да сезират единствения възможен арбитър на спора - Конституционния съд, понеже не могат да разчитат на подкрепа там, а задействането на процедурата само ще забави референдума. Единствената им протестна реакция бе организирана група соцмладежи, които размахваха от балконите в НС плакати с надписи "780 000 излъгани!" и "ГЕРБ =диктатура!", заради което бяха изгонени от квесторите. От гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене" обявиха, че подготвят "мощни протести", но все още се уточнявала датата.
Още от статията на „Сега"

„И с данък влогът е без алтернатива", е водещото заглавие на „Труд"
Срочният банков депозит няма алтернатива като форма на спестяване, дори с данък "лихва", показа проверка на "Труд" сред останалите банкови и други продукти.

Проблемът на всички други форми на спестявания е, че не са гарантирани от държавата и теоретично човек може не само да не спечели нищо от парите си, но и да загуби. По закон депозитите в банка до 196 000 лв. са гарантирани.

Разплащателните сметки например не са сериозна алтернатива, защото лихвите са несравними. В момента средно лихвите по разплащателни сметки в левове са 0,20%-0,50% на година. Има и големи банки, олихвяващи разплащателните сметки с едва 0,03% при 5-6% по едногодишен депозит.

Застраховката "Живот" и доброволното пенсионно осигуряване също не са реална алтернатива на банковите депозити. Те се изключват от дохода при облагането с данък общ доход, но и двата продукта не са толкова гъвкави и си имат строго специфични функции. Например човек обикновено номинално е на загуба от застраховка "Живот", ако изтегли парите си предсрочно. Ако пък пенсионната застраховка се изтегли предсрочно, парите се облагат с данък. Освен това доходността на пенсионните фондове в последно време е доста под тази по банковите депозити. Например за последните две години тя е средно 4,22%, докато лихвата по банковите влогове със срок от 1 месец до 2 години е средно около 5,50%.

Парите могат да се вложат и в инвестиционно злато, което е вид защита срещу инфлацията, а и част от сделките с ценния метал не се облагат с ДДС. Но цената на златото е една от най-колебливите и рискът за сериозни загуби е висок.
Още от статията на „Труд"

„Нов обрат - лихвите по безсрочни влогове няма да се облагат", разкрива „Сега"
Около данъка върху лихвите по влогове и депозити настъпи поредният обрат. Според председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова данъкът при влоговете ще се дължи само ако те са срочни. Така от облагането ще бъдат изключени всички безсрочни влогове, каквито обикновено са детските влогове и голяма част от спестовните влогове. Облагането остава за всички депозити, които обикновено са срочни, макар че някои банки предлагат и безсрочни депозити.

В момента в проектозакона изключение се допуска само за разплащателните сметки и се предвижда облагане на всички депозити и влогове независимо от вида им. На извънредна среща на МФ с банките обаче се оказало, че някои разплащателни сметки, по които се получават пенсии, се третират от банките като спестовни и влогови. Затова управляващите възнамерявали да прецизират текстовете. "В крайна сметка данък ще има само за лихвите по влогове, по които има уговорен срок", обясни Стоянова пред "Дневник".
Още от статията на „Сега"

"Как зелената енергия влезе във военен закон", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Закон, който урежда износа на оръжие, неочаквано обрасна с текст, който иска да бетонира изземването на огромна част от приходите на централите за възобновяема енергия. Случката е от парламентарната икономическа комисия, а сходството й с милитаристичното определение за диверсия (военна операция, имаща за цел да отвлече силите на противника от мястото на главния удар) е поразително.

Възобновяема атака

Сега конкретно за удара: управляващите прокарват тихомълком законови промени, свързани със сектора на възобновяема енергия чрез поправки, които ще минат като второ четене на Закона за експортния контрол за продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба. В случая обаче текстовете, засягащи зелената енергия, нямат нищо общо с гласувания закон и целят да дорегламентират въведената такса за достъп за възобновяемата енергия.

"Таксата беше въведена също изненадващо и без дебат от енергийния регулатор в средата на септември и с нея реално се отнема от 2 до 40% от приходите на производителите на зелена енергия. Най-ощетени в случая са вятърните и фотоволтаичните централи, при които таксата представлява 20-40% от техния приход. Мотивът за това бе, че тези производители създават големи разходи за енергийната система и затова трябва да се покрият от самите тях. Самата такса обаче предизвика сериозни съмнения доколко е законово обоснована, а инвеститорите в този сектор заведоха дело срещу нейното въвеждане във Върховния административен съд.

Конкретните оръжия

Една от предлаганите поправки предвижда цените за достъп, включително тези, които плащат производителите на възобновяема енергия, да се определят от комисията до 30 юни всяка година. С редакциите също така се узаконява възможността със събираната такса за достъп да се компенсират разходите на електроразпределителните дружества и НЕК за енергията, която са длъжни да изкупуват по преференциални цени. Така на практика обаче се обезсмисля самата преференциална тарифа, тъй като производителите на зелена енергия ще са длъжни да връщат част от нея чрез цените за достъп. Това поставя под съмнение и изказването на регулатора, че тази такса не отива в ЕРП и НЕК.

Следващата поправка дава срок от 6 месеца от влизането в сила на закона, в който ДКЕВР да определи окончателни цени за достъп. В момента въведените цени са временни, тъй като според самия регулатор не е имало достатъчно информация за тяхното изчисление.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Спират обирите с мудни трезори", съобщава от първата си страница „Монитор"
Нови бавно отварящи се трезори за пари ще спират въоръжените обири. След като бандити, маскирани като мотористи, направиха 4 удара през последните месеци, като изпразниха 2 банки, пощенски клон и 2 бензиностанции, част от клоновете са започнали да въвеждат по-строги мерки за сигурност. Една от тях е монтирането на т.нар. мудни сейфове. Те ще се отварят едва на четвъртата минута след въвеждането на кода. Това съобщиха пред „Монитор" експерти от МВР, които са давали предписания за сигурността в някои от обектите.

Според анализа на полицаите един въоръжен грабеж се извършва за не повече от две минути. Когато престъпниците видят, че хранилището за пари не се отваря повече от 120 секунди след като касиерката е въвела кода, ще избягат, тъй като рискуват някой да ги забележи и да извика полиция.

Точно 2,30 минути са престояли двамата едри мъже с каски на главите в клона на „Алианц" на столичния булевард „Дондуков" във вторник, откъдето си тръгнаха необезпокоявани с около 60 000 лева. Разследващите вече са прегледали записа от единствената камера вътре в офиса, която гледа към входа и е заснела случката. Първоначалните показания на касиерките бяха, че за 30 секунди клонът е бил опразнен, но записът от камерата показва, че обирът е бил по-дълъг.

От МВР съобщиха вчера, че охраната в последната изпразнена банка е била, меко казано, подценена. „Не може парите да се слагат в каса и за такива големи суми да отговаря само един човек", коментираха неофициално разследващи.
Още от статията на „Монитор"

"Калофер се пита откъде са парите на Данчо Бомбата" е едно от водещите заглавия на „24 часа"
Много е заможен Данчо, само колата му е към 50 хил. лв., а направи ремонт и на къщатата, върти заведение под наем. Отде тия пари, чудят се в Калофер, където всеки втори е безработен и тези, дето живеят нашироко правят видимо впечатление.

Градът на Ботев трети ден е настръхнал след зрелищния арест на Йордан Колев насред центъра във вторник. Запасният офицер, завършил Велико Търново със специалност химия, е заподозрян, че е продал 1,2 кг тротил за бомбата, която по чудо не успя да гръмне на метри от Бойко Борисов при посещението му на 10 септември в Плевен. Преди време Йордан беше разследван, съден и оправдан за взривяването на аптекарката Христомира Атанасова в София.

Събрани на групички край магазинчета и кафенета в Калофер хората коментираха невижданата дотогава акция на антимафиотите. "Беше към 10 без 15 предиобед, едно момиче ми звъни и вика: Бате Румене, едни хора с автомати блокират площада, много е страшно", разказва новоизбраният кмет Румен Стоянов. Като чул автомати, управникът първо си помислил да не е някаква бандитска престрелка и да не пострадат хора. "Веднага хукнах натам, но като видях качулките всичко ми стана ясно, бяха спрели пред заведението на Данчо. Известно ми е, че е майстор на бомбите, даже късно го арестуваха",споделя Стоянов. Десетина автомобила били завардили наоколо, маскирани момчета с оръжие заели позиции отпред и по ъглите.

Белезниците щракнали на ръцете на бившия офицер в механа "Стражата", която той държи под наем. Комплексът в центъра на Калофер минава за най-баровския тук, освен кръчмата има ВИП приемна и 4-5 стаи хотелска част, която обаче почти не работи. Колев го наел преди около 2 г., след като излязъл от ареста. Смятал да развива туристически бизнес. Имотът е собственост на НАРКООП. Плащал по 1500 лева наем, наскоро заради кризата му го смъкнали на 1000, преговарял даже да го купи.
Още от статията на „24 часа"

„Гърция получава още 2 г., за да покрие изискванията за бюджетния дефицит", пише на първата си страница „Класа"
Международните кредитори на Гърция са решили да дадат две години отсрочка на страната, за да покрие изискванията за бюджетния дефицит, съобщи в сряда  DW.
Според подготвяната сделка между Атина и Тройката, цитирана от Süddeutsche Zeitung, Гърция ще получи и следващия транш от спасителното си финансиране. Гръцкото правителство е постигнало споразумение с международното кредитори да намали дефицита си до 3% от БВП до 2016 година, а не до 2014 година, както беше съгласувано по-рано. Освен това Атина е получила повече време да проведе реформи на пазара на труда и енергийния си сектор. Удължен е и срокът за приватизирането на определени държавни компании.
Въпреки удължения срок, Атина ще получи поредния транш от международната финансова помощ в размер на 31,5 милиарда евро.
Гръцкото правителство поиска от кредиторите си още две години, за да вкара дефицита си в 3-процентния праг. Така срокът за изпълнението на това изискване се удължава до 2016 г.
С постъпленията от приватизация Атина ще се стреми до края на 2015 г. да получи общо 8,8 млрд. евро вместо по-рано споменаваните около 19 млрд. евро. Това става ясно от проекта за така наречения Меморандум за разбирателство, който гърците и международните донори са договорили. Неясно остава как трябва да бъде запълнена дупката във финансите за 2013 и 2014 г., причинена от отстъпките към Атина. Според предварителни данни се търсят допълнително 15-18 млрд. евро. Също така няма отговор на въпроса как ще се финансира Атина след 2014 г.
Още от статията на „Класа"

"Спасяват ВМЗ с бърза продажба", четем в „Стандарт"
Процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот ще бъде ускорена. Това е единственият вариант проблемите в предприятието да бъдат решени дългосрочно, а не да се намерят временно пари за заплати и след няколко месеца кризисната ситуация да се повтори. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев след среща със синдикатите във ВМЗ-Сопот. Според новия план до 29 октомври кандидатите трябва да подадат в АПСК документите си за допустимост, с които ще се провери дали отговарят на изискванията в стратегията за продажба на дружеството. До 30 ноември трябва да постъпят офертите на кандидат-купувачите, те да бъдат оценени и Министерски съвет да одобри печелившия кандидат, обясни изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов. За да влезе във владение, купувачът ще трябва да изплати и всички задължения на завода. Проблем с НАП няма.
Още от статията на „Стандарт"

„Може и да има коледни пенсии", съобщава „Труд"
Възрастните с най-ниски пенсии все пак може да получат коледни добавки, въпреки че само преди две седмици министърът на финансите Симеон Дянков категорично заяви, че не е привърженик на подобна политика. Темата беше повдигната отново от социалния министър Тотю Младенов.

В интервю за БНТ той увери, че приходите в бюджетите на държавата и на Националния осигурителен институт "вървят добре", благодарение на което "ще има допълнително средства, които могат да бъдат заделени за коледни добавки на най-ниските пенсии". Дали това ще се случи в действителност ще стане ясно от изпълнението на бюджетите в края на ноември, допълни Младенов.

Подобен, макар и доста по-лаконичен коментар по темата, направи и финансовият министър. Той също обвърза отпускането на коледни пенсии, каквито през мандата си управляващите не са давали, със състоянието на бюджета в края на ноември. "Ако той е на излишък, ще има такава възможност, ако не - няма да има", заяви Дянков.

Още преди две седмици финансист №1 увери, че изпълнението върви по-добре от предварителните прогнози. Официалните данни на Министерството на финансите показват, че към края на септември излишъкът в хазната е бил 108 млн. лв.
Още от статията на „Труд"

"Пеша по Дунав мост сега, с кола от пролетта", съобщава „24 часа"
"Много ме боли още, но не можех да не дойда на Дунав мост, за да мина заедно с премиера и еврокомисаря Йоханес Хан", чувствам се горд с него, че го завършихме". Това сподели транспортният министър Ивайло Московски, който видимо трудно вървеше към обекта край гара Яна, където се строи пътния възел, който ще свърже магистрала Хемус с околовръстното на София. Той слезе последен от джипа, който управляваше Борисов.

В петък министър Московски катастрофира тежко на пътя София-Варна. Той е претърпял тричасова операция на ръката, която сега е подута, затова въпреки счупването не може да бъде гипсирана.

Министърът утежнил счупването, след като сам вадил от колата пострадалите членове на екипа си.

По-късно транспортният министър заедно с премиера излетяха с хеликоптер към Видин.

Точно в 15,10 часа в сряда в средата на Дунав мост 2 при Видин-Калафат премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Йоханес Хан и министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Томислав Дончев си стиснаха ръцете с румънската правителствена делегация, водена от премиера Виктор Понта.

Двете делегации първи минаха пеша по завършената конструкция на съоръжението. Това стана два месеца преди крайния срок, който Европейската комисия даде на страната ни, за да довърши проекта.

В противен случай бяхме заплашени да загубим еврофинансирането и да плащаме за съоръжението с пари от държавния бюджет. "За нас това е важно, защото до Нова година от Брюксел трябва да ни възстановят 0,5 млрд. евро за изпълнени проекти и всеки милион е от значение", каза премиерът Бойко Борисов. За да не изгубим безвъзмездната помощ по програма ИСПА за строителството на моста в размер на 70 млн. лева българското правителство успя да договори с Брюксел удължаване на финансовия меморандум с две години.
Още от статията на „24 часа"

"Премиерът ще открие още три магистрални отсечки преди изборите", прогнозира „Капитал Daily"
Строителите на магистрали ще трябва да побързат, за да се вместят в новите срокове на премиера Бойко Борисов. За май догодина, броени месеци преди изборите, е планирано рязане на ленти на три участъка - последния от магистрала "Тракия", от "Струма" - между Долна Диканя и Дупница, и на отсечката от "Хемус" между софийския околовръстен път и Гара Яна.

Последните две трасета трябваше да са готови до идния септември, но по стар почин на премиера откриването им ще избърза с няколко месеца. За сметка на това последната отсечка от магистрала "Тракия", чието завършване беше планирано за февруари, очевидно ще се забави.

На инспекция

Новината за предстоящото рязане на ленти бе съобщена от еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хаан, който провери строителството на магистрала "Хемус" до Гара Яна заедно с премиера Бойко Борисов и министри от правителството. Отсечката е на стойност 32 млн. лева и се финансира по оперативна програма "Транспорт". Изпълнител е обединение "Хемус А2", което включва "Трейс груп холд", "СК13 Пътстрой" и хърватската "Конструктор инженеринг".

Правителствената делегация пристигна на строителната площадка с хеликоптер на път за откриването на втория мост на Дунав при Видин. Като място за кацане бе използван паркингът на близкия магазин Jumbo. Оттам ескортът се придвижи с коли, като, както обикновено, премиерът Борисов шофира сам, а еврокомисарят не пропусна да похвали шофьорските му умения в офроуд среда.

За пример

Проверката на магистралата до Гара Яна също мина в приповдигнат дух. Йоханес Хаан посочи България като пример в строителството на инфраструктура и похвали страната, че няма нито една спряна европейска програма. Допълни, че всеки път идва с радост тук и вече се готви за трите нови посещения през май по повод очакваното откриване на отсечки от "Тракия", "Струма" и "Хемус".
Още от статията на „Капитал Daily"

„Блокът сам да решава как му смятат парното", информира „Монитор"
Блокът сам да решава как да се разпределя топлото в сградата - дали по показанията на топломерите или по друг начин, например на кубатура. Това са предложили от бургаската топлофикация на икономическата комисия в Народното събрание и са представили промени в Закона за енергетиката.

Според шефа на бургаското дружество Въльо Дучев системата за дялово разпределение е въведена през 2000 г. без нормативни документи за това. Недоволните от дяловото разпределение или от услугите на фирмата за топлинно счетоводство сега нямат алтернатива, освен да се откажат от парното, което води до загуба на клиенти, изтъква Дучев. Той добави още, че в никоя друга страна от ЕС няма задължение за 100% дялово разпределение. Затова от топлофикацията в морския град настояват и за опростяване на методиката за дялово разпределение.

Публична тайна е, че „Топлофикация - Бургас" е една от топлофикациите у нас, които предлагат на абонатите си отчитане на кубатура, което държавните чиновници тълкуват като противоречащо на Закона за енергетиката, в който е залегнало дяловото разпределение.

Друго, за което настояват от всички дружества, е да бъдат освободени от задължението да събират от клиентите парите на топлинните счетоводители, а последните сами да си ги търсят от клиентите.
Още от статията на „Монитор"