„Индустриален холдинг България" ще гласува на свое общо събрание на акционерите на 1 юни да конвертира своята облигационна емисия в собствен капитал, като превърне облигациите си в обикновени акции.

Това реши надзорният съвет на холдинга на свое заседание, проведено на 23 март тази година.

В случай, че на падежа (2 юли) цялата емисия конвертируеми облигации бъде предявена за конвертиране, капиталът на "ИХ България" ще нарасне с номиналната сума на облигационната емисия и ще достигне 26 254 043 лева.

Всички акционери, които не са закупили облигации, при конвертирането на емисията ще реализират намаляване на процентния си дял в капитала на холдинга, става ясно от проспекта на облигационната емисия.

Стойността на намаления процентен дял на настоящите акционери, незаписали книжа от емисията конвертируеми облигации, след увеличението на капитала на падежа ще е равна на произведението от настоящия им процентен дял и съотношението между стойността на увеличения след конвертирането на емисията капитал на холдинга и капитала в началото на емисията.

Настоящата емисия корпоративни конвертируеми облигации е в размер на 5 250 808 лева, като всяка облигация е с номинал 1 (един) лев и дава право на падежа облигационерът да я конвертира в една обикновена акция от капитала на дружеството.

В момента „Индустриален холдинг България" е единствената компания на БФБ, която използва конвертируеми облигации като средство за увеличение на капитала.