През 2011 година IKEA е вложила 470 млн. евро във възобновяеми енергийни източници, разкрива годишният доклад за устойчивост на мебелния гигант. Това включва 200 милиона евро за фотоволтаични инсталации и 270 милиона евро за вятърни паркове, пише GreenTech.bg.

Инвестицията обхваща както настоящите съоръжения и инсталации, така и системи, които ще бъдат инсталирани през следващите 1,5 години. В момента IKEA има 69 вятърни турбини, 124 фотоволтаични проекта (инсталирани на 40 места в седем страни - Германия, Канада, Испания, САЩ, Италия, Великобритания и Белгия, и 84 одобрени). През новата финансова година IKEA е закупила 27 допълнителни вятърни турбини.

Тези големи инвестиции във възобновяема енергия, с акцент върху вятърната и слънчевата енергия, придвижват IKEA към нейната дългосрочна цел за използване на 100% възобновяема енергия. Повече от половината от енергията, необходима на IKEA за нейните сгради, сега идва от възобновяеми източници.

Енергийна ефективност във всички IKEA магазини е подобрена с допълнителни 4%. Това е помогнало на IKEA да спести 6,2 млн. евро по време на финансовата 2011 година, демонстрирайки как подобренията в посока устойчивост могат да са от голяма полза за бизнеса. IKEA също така дава възможност на клиентите да пестят енергия в домовете си. През FY11 IKEA е продала 168 000 енергийно ефективни индукционни котлони - почтиполовината от всички кухненски печки за вграждане, продавани в IKEA.

Делът на устойчивия памук в продуктите на IKEA се е увеличил значително - до 50 000 тона, което представлява 23,8% от общия обем памук в продуктите на IKEA. Компанията работи с WWF и други партньори, за да помогне на земеделските производители на памук в Индия, Пакистан, Китай и Турция да въведат по-устойчиви методи на обработка на земята. Това означава да се използват техники, които значително намаляват нуждата от химически пестициди, торове и вода.