Най-големите износители на природен газ в света, които държат 70% от световните запаси и осъществяват 42% от добива, на срещата си снощи изключиха създаването на организация в стила на ОПЕК, но решиха да „полагат общи усилия" в определянето цените на важния енергоизточник.

Енергийните министри на 13 държави се срещнаха за шести път вчера в Доха, Катар, и обсъждаха предложенията на Иран и Венецуела Форумът на страните износители на газ да се преобразува в по-формален картел, който ще контролира производството и ценообразуването.

Абдулах бин Хамад Ал-Атиах, енергийният министър на Катар, е изключил да е подписвано за официален картел: „Тук сме просто да обсъдим какви са нашите интереси", казал е той след срещата.

Вместо думата картел, Русия предпочита използването на фразата „група на високо равнище по ценообразуването на газта". Това ще бъде нещо като постоянен секретариат, в който ще се следят взаимоотношенията между производителите на газ и ще се обменят технологии.

Всъщност един практически проблем възпрепятства износителите на природен газ да си направят картел по подобие на ОПЕК - фактът, че само ¼ от газта се превозва в танкери в открито море. За разлика от това, износът на петрол се осъществява 70% с танкери. Газът се изнася по тръбопроводи, което води до дългосрочно обвързване на производителите с потребителите и транзитните държави и твърдо договаряне на цените и доставяните количества.

Износители като Русия също така се опасяват, че създаването на газов картел ще подтикне страните от ЕС да ускорят преминаването към алтернативни енергоизточници, счита The Independent. Затова Русия се е противопоставила на предложението на Венецуела и Иран и е казала че ще го блокира, макар през миналия месец Путин да бе се изказал за по-близка съвместна работа по координиране на доставките.

Русия е в особено силна позиция, защото Газпром контролира 17% от световните запаси на природен газ, като Русия доставя на ЕС ¼ от газта, която се използва в блока.

В края на седмицата Александър Медведев, заместник-директорът на Газпром, обяви за плановете на компанията да учетвори пазарната си капитализация за период до 10 години, достигайки пазарна стойност от $1 трилион. Така Газпром ще стане най-голямата компания в света - за сравнение, в момента капитализацията на Exxon Mobil в момента е $440 млрд.

Един от важните моменти в стратегията за експанзия на Газпром е преминаването към производство на втечнен природен газ, в което сега руският монополист изостава. Втечненият газ може да се пренася по море в танкери и няма нужда от тръбопроводна мрежа. Така че евентуален план на Форума на страните износители на газ за контролиране на световните пазари преминава през интензифицирането на производството на втечнен газ.

Форумът вчера предупреди, че производителите на газ са изправени пред все по-високи производствени разходи. Затова Exxon Mobil през тази година се отказа от многомилиарден проект в Катар.

Според министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко, тази група на високо равнище ще се оглавява от Русия. Министърът е подчертал, че за подобно решение не трябва да се подписват никакви документи. Групата щяла да се занимава с изследвания цените на газта. Следващият форум на износителите на газ ще се състои в Москва.

Сред малцината големи износители на газ, които са се изказали против създаването на газов картел, е била Норвегия. САЩ също са били рязко против, наричайки „рекет" евентуалното обединение на износителите на природен газ.