Interoute, една от най-големите оптични мрежи за пренос на глас и данни в Европа, ще инвестира в България 6 млн. евро през 2009 и 2010 годинащ, съобщиха от компанията Средствата ще бъдат вложени в изграждане и разширяване на фибро-оптичната мрежа и услугите. Компанията планира да превърне България в регионален комуникационен център. Преди броени дни приключи изграждането на резервно трасе към Гърция. До края на годината страната ще се свърже и с Букурещ. Трасето ще бъде продължено до Истанбул, а през 2011 г. ще достигне Дубай. Приходите на Interoute у нас през 2008 г. са на стойност 6,5 млн. евро, което е ръст от 23 % спрямо 2007 г.

Печалбата преди облагане  на компанията-майка Interoute за 2008 г. е 25 млн. евро. За пето поредно тримесечие Interoute има положителен ръст, като общите постъпления през 2008 г. са 247 млн. евро (за сравнение, през 2007 г. те са 188 млн. евро). Над половината от тях са от дейността на компанията в Европа. Ръстът от 32 % се дължи на стабилната позиция на компанията и на нуждата от високотехнологична свързаност. От 2003 г. Interoute предоставя на европейския пазар на комуникации портфолио от новаторски услуги и свързаност от следващо поколение чрез фибро-оптичната си мрежа.

Нуждата от широколентови услуги в Източна и Югоизточна Европа нарастна с 39,5% за периода септември 2008 - септември 2009 г. Сред страните с най-висок ръст са Македония (177%), Сърбия (138%) и Албания (120%). В България има 3 млн. потребители на интернет, а абонатите на широколентова свързаност са 26% от тях, посоват от телекомуникационното дружество Тази година беше приета програма от Координационният съвет за информационно общество, с която да се предостави 100% широколентов достъп в големите градове до 2013 г. Предвид нарастващите нужди от широколентова свързаност, Interoute продължава да изгражда и оперира комуникационния мост, свързващ страните на Стария континет, Северна Америка и Близкия Изток.

Interoute е собственик на най-развитата и широко разпространена мрежа за пренос на глас и данни в Европа. Оптичната мрежа на компанията е с дължина на трасетата 57 000 км и има 59 центъра за съхраняване на информация.

От октомври Марк Грегъри, директор на Interoute в България, от началото на месец октомври застава начело на представителството на компанията за Централна и Източна Европа. Грегъри ще отговаря за поделенията в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, България и Румъния. С повече от 9 години опит в международната телекомуникационна индустрия, той допринася за работата на Interoute с познанията си в областта на продажбите, връзки с ключови клиенти и нов бизнес.