Правителството на Иран предложи на Руската федерация да се създаде съвместна газова компания. Изказването е направил министърът на външните работи на Иран Манушер Мотаки на заседанието на междуправителствената комисия по сътрудничество, думите му предава Интерфакс.

Освен съвместната газова компания, Мотаки предлага също създаване на няколко консорциума в електроенергетическата и транспортната сфера, а също да създаде специален инвестиционен фонд за финансиране на проекти.

Иранският министър е предложил и реализацията на съвместни проекти между Русия и Иран на територията на трети страни.

Както припомня lenta.ru, на 12 декември шефът на Газпром Алексей Миллер се срещна със заместник-министъра по нефта на арабската държава. За пресата е казано, че са обсъждани съвместни енергийни проекти, но повече подробности не са давани.

Най-заинтересувани от проекти в Иран са руските енергийни компании Лукойл и Газпром. Руският държавен концерн в разработки на находището „Южен Парс" още от 1997. Лукойл заедно с норвежката Hydro държи правата върху разработките на най-голямото в Иран находище в блока Анран. Там обаче засега работата е преустановена, защото САЩ забрани всякакви инвестиции в страната на стойност над 20 млн. долара.

Китайската енергийна компания Cinopec наруши американската „забрана" и в началото на седмицата подписа с държавната иранска петролна компания договор за съвместен петролен проект на стойност $2 млрд.

Общите запаси на природен газ на Иран се оценяват на 28 трилиона кубични метра.