Българите и румънците, работещи нелегално в Испания, вече не подлежат на експулсиране от страната въпреки мораториума за приемане на румънски и български работници, наложен от Мадрид, е постановил испанският Върховен съд в две свои решения, съобщи БТА.

Испанският Върховен съд е отменил в свое решение нареждане за експулсиране от 2001 г. , засягащо румънски гражданин, живеещ в Испания без право на пребиваване, както и нареждане за експулсиране на български гражданин, който също не е имал разрешение за пребиваване и е работел в Испания без разрешение.

Върховният съд е заявил, че влизането на Румъния и България в ЕС от 1 януари 2007 г. превръща техните граждани в граждани на общността, за които испанският закон за чужденците "не е приложим, поне що се отнася до режима му на санкции".

Не може да се разглежда като сериозно нарушение самият факт да се работи в Испания без разрешение, ако човекът разполага с валидно разрешение за пребиваване, според съда.

От 1 януари 2007 г. българските и румънските граждани, пребиваващи в Испания, не могат да бъдат санкционирани за това, че работят в страната без разрешение, тъй като трябва да се подразбира, че след договора за присъединяване, те се ползват от валидно разрешение за престой, подчертава съдът.

Повече от 500 000 румънци и близо 100 000 българи живеят сега в Испания, с или без официален статут, според испанските власти.