"Кабинетът отново спасява бюджета на гърба на бизнеса", съобщава от първа страница в. "Сега"

Практиката да се спасява бюджетът за сметка на бизнеса отново се върна на мода. Проучване на "Сега" показа, че стотици милиони левове все още не са платени на фирмите, спечелили конкурси за обществени поръчки и извършили съответните услуги на държавната администрация.
Според предприемачи задълженията на хазната са най-сериозни в строителния бранш. Камен Колев, зам.-шеф на БСК, съобщи, че става дума за поне 200 млн. лв. Отделно държавата бави 100 млн. лв. на доставчици на медицинско оборудване и консумативи. Компютърните компании също страдат от некоректността на министерства и агенции. "Проблемът не е толкова в самите суми. Драматичното е, че никой не следи сроковете за плащане на изпълнените поръчки. В някои случаи пък е записано, че издължаването става 5-6 месеца след изпълнението на договора. Това обаче противоречи на европейските директиви, според които срокът не може да бъде повече от месец. Държавата извива ръцете на строителните фирми, като ги принуждава да се съгласяват и дори сами да предлагат по-дълги срокове за получаване на парите. Онези, които имат повече поръчки и могат да си позволят да чакат година-две, са в по-изгодни позиции и обикновено те печелят търговете", обясни Колев.
Според директора на Камарата на строителите Иван Бойков в момента държавата наваксва закъсненията. "Но има друг проблем, администрацията плаща на изпълнителите, но те бавят парите на подизпълнителите", посочи Бойков. По думите му в момента бизнесът чакал трансфери за около 80-90 млн. лв. за строителство и ремонт на пътища. "По-драматично е положението в общините. Има над 100 неизплатени фактури за над 150 млн. лв. от страна на местната власт, а забавянето е от години", твърди той. Според официалните данни на финансовото министерство за първите три месеца на 2011 г. общо просрочените задължения към бизнеса възлизат на 431 млн. лв. От тях около 200 млн. лв. са дългове на местната власт.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Идва десетилетието на скъпото зърно", информира на първа страница "Дневник"

Цените на земеделската продукция ще продължат да нарастват и през следващите десет години. В това са единодушни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и тази по храните и земеделието към ООН (ФАО). Според последните им доклади до 2020 г. цените на зърното, маслодайните култури и месото ще скочат с до 20% спрямо 2010 г.

В същото време ще се забави темпът на нарастване на добивите до 1.7% годишно вместо досегашните 2.6 на сто. Това ще се прехвърли в крайните цени на всички продукти, а най-засегнати ще са жителите на развиващите се държави, където доходите са по-ниски и голяма част от тях отиват за храна. Само за тази година Световният съвет по зърно очаква добивите на пшеница да паднат с 5 млн. тона до 667 млн., а търсенето продължава да расте. Подобна е и ситуацията при царевицата.

"Призоваваме правителствата да подобрят информацията и прозрачността на стоковите пазари", съветва Анхел Гуриа, генерален секретар на ОИСР. И докато светът насърчава този процес, в България все още малка част от търговията с храни минава през стоковите борси, обясни Васил Симов, главен изпълнителен директор на софийската.

Прочети още от статията на в"Дневник"

 

"Увеличават заплати и пенсии от 1 септември" , четем на първа страница на в. "Монитор"


Увеличението на заплатите и пенсиите, което планува правителството, може да стане факт от 1 септември. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той уточни в ефира на БНР, че предложението на кабинета за вдигане на минималната заплата от 240 на 270 лв. и на вдовишките пенсии с една трета от сегашния им размер ще бъде разгледано тази седмица от Тристранния съвет за сътрудничество. Преди влизането му в сила трябва да се направят и съответните промени в Кодекса за социалното осигуряване, обясни финансист номер 1 необходимите стъпки за вдигането на доходите.
По думите му ръстът им ще струва на хазната до края на годината между 90 млн. лв. и 150 млн. лв. Дянков мотивира фокусирането на кабинета върху вдовишките с големия брой пенсионери, които получават такава добавка. До края на мандата на правителството вдовишките трябва да се увеличат двойно, поясни плановете на управляващите държавният ковчежник. Относно
едногодишната отсрочка за свързването на касовите апарати
с НАП министърът каза, че технологически тази стъпка е доста тежка и е невъзможно да се направи в кратки срокове.


Прочети още от статията на в. "Монитор"


"Петролът скочи драстично с 57 процента за година", четем на първа страница на в. "Класа"

С рекордните 57% се е увеличила цената на петрола от юни 2010 г. до юни 2011 г., сочи анализ на Софийската стокова борса /ССБ/. Преди година суровият петрол е бил 75 щ.д. за барел. В началото на май т. г. беше регистриран своеобразен пик и барелът достигна 126 щ.д. В момента петролът е 118 щ.д. за барел.
Върху цената на т. нар. черно злато сериозно влияние оказват кризисните ситуации в страните, които са основни износителки на суровината. Според анализаторите обаче възможно е забавяне на икономическия ръст в САЩ и Китай, а двете държави са най-големите потребители на тази стока. Като се добави и спадът в търсенето на горива в Япония, може да се предполага задържане на цената, коментират експерти.
На ССБ горивата са традиционна и в същото време най-търгувана стока. В момента сделките с бензин А 95H се извършват на нива 1930 лв. за 1000 л. През миналата година по същото време цената беше 1775 лв. за 1000 л, което означава, че е регистрирано минимално повишение от около 9%. Дизелът е на цена от 1980 лв. на 1000 л, през м. г се е продавал по 1800 лв. за 1000 л, което прави поскъпване с около 10%.

Прочети още от статията на в. в. "Класа"


"Софийският Шпагин би Дисниленд", пише на първа страница в. "Стандарт"

Червеноармеецът, размахал автомат "Шпагин" на пъпа на София, сложи в малкия си джоб Дисниленд. Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина, който в петък осъмна изрисуван с графити, стана най-голямата атракция не само за столичани, но и за целия свят. "Този път влязохме в световните медии не със скандали, а с модерен прочит на историята", коментираха столичани. От три дни хората се тълпят пред монумента, за да видят как съветските бойци са преобразени като Супермен, Джокера и Дядо Коледа. "Супер е, много хубаво е измислено. Давайте да се снимаме, че не е ясно кога ще го изтрият", коментираха столичани. Паркингите около Борисовата градина бяха пълни с коли с регистрационни номера от различни краища на страната. Хората явно са чули за атракцията и са дошли през уикенда да я видят.
Но неизвестният художник на графити събра не само почитатели, а и много критици. "Как е възможна подобна гавра с историята!", недоволстваха пенсионери. "Гейовете ли го изподраскаха?", питаха бабички, след като около Шпагина се появиха заграждения заради парада на хомосексуалистите в събота.
Интернет също се взриви от мнения "за" и "против" инсталацията.
"Да защитим художника, да съберем пари, за да се лакира произведението му", пишеха блогъри.
От Лондон до Сидни четяха за неизвестния софийски "драскач".

Прочети още от статията на в. "Стандарт"


"Доходите застинаха в очакване на Годо", пише в. "Сега"


В култовата пиеса всички чакат Годо, а той все не идва. В спектакъла, който се разиграва от няколко месеца в България, всички чакат да се случат някакви чудеса с бюджета, та правителството да вземе решение за вдигане на доходите, но радостните вести все закъсняват. 1 юли, когато уж всичко трябваше да е ясно, е само на 10-ина дни разстояние, а Годо го няма. Нещо повече, главният сценарист - финансовият министър Симеон Дянков, вече загатна, че развръзката се отлага за есента. И не е трудно да се сетим защо. Управляващите се чудят как да постигнат максимален предизборен ефект с недостатъчно количество пари.
Колкото повече наближава денят на изборите, толкова повече чарът на ГЕРБ и на Бойко Борисов неумолимо се изпарява. Ясно е, че само с магистрални спектакли избори не се печелят. Премиерът създаде у българите усещането, че покрай зрелищата ще има и хляб, че и пасти. Първоначалният план на кабинета бе да зарадва всичките 2.2 милиона пенсионери. Но дори мизерни 10 лева повишение на човек означават допълнителен разход за хазната от 22 милиона лв. месечно, или 132 милиона до края на 2011 г. А след кризисните пости бюджетът още не е влязъл в добра форма.
Няма как да влезе, защото икономиката още се съвзема от рецесията.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Кабинетът ще плати 1.6 млн. лв. някой друг да мисли реформи", информира "Дневник"


Правителството ще плати 833 333 лв. на консултант, който да измисли как да бъдат оптимизирани дейностите в МВР. Това става ясно от предварително обявление в Официалния вестник на Европейския съюз.

Още 780 000 лв. ще бъдат дадени със същата цел - оптимизиране на дейностите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националния осигурителен институт (НОИ). Съобщението е лаконично, тъй като с него не се обявява обществена поръчка, а е само предварителна информация, че такава ще бъде пусната.

От него става ясно, че общата сума, която правителството се кани да плати на консултанти, е 1 613 333 лв. Фактът, че предварителното обявление е публикувано на 10 юни, означава, че до 10 юни 2012 г. трябва да бъде обявена самата поръчка. В него не е споменато как ще бъде финансиран конкурсът, но това най-вероятно ще стане от оперативната програма "Административен капацитет".


Прочети още от статията на в"Дневник"


"Тракия" се изгражда с качествени материали, но поскъпва", информира в. "Класа"


Материали, които се влагат в изграждането на лот 2 от магистрала „Тракия", отговарят на всички строителни изисквания, каза регионалният министър Росен Плевнелиев пред бТВ вчера. Това потвърждават резултатите от независима лаборатория, изследвала пробите на инертните материали, влагани в трасето, които бяха взети на 2 май. „Очаквам Димчо Михалевски (депутат от КБ, бивш зам. регионален министър - бел. ред.) да се извини на всички и да изпрати опровержение в Брюксел, така както е написал и доноса", каза Плевнелиев. Пред бТВ той отново повтори, че за него кандидатурата му за президент не е на дневен ред.
Проверки за качеството на влаганите строителни материали по цялото трасе се извършват всеки месец от Дирекцията за национален строителен контрол, съобщи Милка Гечева, началник на дирекцията, в петък при представянето на резултатите от експертизите.
Стойността на проекта ще се увеличи заради проблемите с почвата на лот 4 от магистралата, заяви Георги Прегьов, зам.-министър на регионалното ведомство. По думите му предстои да се уточни с колко ще нарасне сумата, но тя няма да бъде платена от държавния бюджет. „Тези пари са допустими разходи, предвидени в проекта", коментира Прегьов.


Прочети още от статията на в. в. "Класа"

 

"500 лв. средно харчим за почивка в Гърция", пише в. "Монитор"


Българинът заделя по около 500 лв. на човек от семейството за отиване на почивка в гръцки курорт и стои там, докато ги изхарчи. За това нашенци, предпочитащи плажовете на Бяло и Егейско море в Гърция, пътуват за кратко. Това каза за „Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Някои си позволяват да го правят по 2-3 пъти през лятото, за по 3-4 дни. Често българите, особено тези от градовете по-близо до границата, отиват на плаж в южната ни съседка само за събота и неделя, добави той.
През миналата година заради кризата имаше
спад от 55 процента на пътуванията
на българи към Гърция, каза още Драганов. За 2011 г. се очаква стабилизиране на пазара и може да се очаква леко повишение, защото южната ни съседка предлага много качествен продукт, в който са инвестирани много пари, добави той.
Гърция е по-скъпа дестинация от Турция и така да се каже по-диетична, поясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма. Там голямото предлагане е за пакети „ол инклузив" и се предпочита от хората, обичащи да се хранят обилно. В гръцките летовища подобно нещо няма, защото страната е
място за по-платежоспособни туристи
Те предпочитат да си поръчват храната, а не да ползват шведска часа, добави той.
За юли и август се очаква по нашето Черноморие да почиват около 14 процента повече чужди туристи, отколкото през миналото лято. Основно ръстът ще дойде от пренасочване на летовници от курортите в Северна Африка. Това няма да повлияе на броя на туристите от страната.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

 

"Връщат на фирмите ДДС за нова кола", информира в. "Стандарт"

ДДС-то при покупка на нов автомобил може да се връща на фирмите. Това е една от възможните мерки, с които да се стимулира подновяването на автопарка в страната, стана ясно от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски по Дарик радио в събота. Това ще стане в рамките на средствата, които има бюджетът, продължи той. Ако това се приеме и започне да се прави, по някакъв начин трябва да се създаде и компенсаторен механизъм, заяви Московски вчера по БНР. "В тази посока ще разговаряме и с вицепремиера Симеон Дянков. Но при всички положения ще се прави в границите и в разумните параметри, които бюджетът ще позволи - продължи министърът на транспорта. - В понеделник ще издам заповед да се направи проверка на целия автобусен парк в държавата - заяви още министър Московски. - Предполагам, че ще отнеме около два до три месеца и съм сигурен, че голяма част от автобусите, които пътуват, ще бъдат спрени. Сигурен съм, че ще има такива и за бракуване", допълни той.