Казахатомпром", националната атомна компания на Казахстан, ще купи от Toshiba 10% от американската енергийна компания Westinghouse. Сделката бе обявена на 13ти август.

Агенция France-Presse цитира обявената сума $540 милиона, както и противоречивия характер на този ход. Бившата съветска република, сегашен съюзник на Русия, е богата на уран. Японската Toshiba Corp. ще осигурява стабилни доставки на ресурса, използван в атомните електростанции.

Против са екологичните групи в САЩ, където Greenpeace и други активисти настояват за блокиране на продажбата.

„Ние сме против транзакцията по причина, че продажбата ще отслаби усилията ни да ограничим разпространението на ядрената енергия, и ще предостави чувствителна ядрена технология на брутален, репресивен и недемократичен режим, който може да не получи дългосрочна легитимност и стабилност, се пише в отворено писмо, отправено до Treasury Department миналия месец.

„Приветствайки Казахстан, глобален лидер в експлоатацията на ресурси - като инвеститор в Уестингахус, Тошиба ще засили глобалното развитие на атомния си енергиен бизнес", казват от японската компания.

„Казахатомпром" и „Тошиба" са се съгласили да си кооперират в различни сфери и започват дискусии по съвместни проекти, казва в изявлението си японският високотехнологичен гигант.

След продажбата, Toshiba ще запази 67% от Westinghouse Electric, американската Shaw Group Inc. ще продължи да държи 20%, а японската инженерингова група IHI Corp 3%.

Миналата година Toshiba инвестира почти $4.16 млрд. да вземе 77% дял във Westinghouse Electric от британските British Nuclear Fuels (BNFL) в едно от най-големите придобивания на японско предприятие в чужбина от години.

САЩ и Япония - американската страна-континент възобновява интереса си към ядрената енергетика заради високите цени на петрола. Япония няма естествени природни ресурси. Островната икономика зависи от доставките на петрол от Средния Изток (50.2% от първичното използване на енергия в Япония), но разработва много разнообразни енергийни източници: 13.6% природен газ, малко по-голям е делът на ядрената енергия. Япония формира 5% от емисиите CO2 в света.

Миналата година през август японският премиер за пръв път в японската дипломатическа история посети Централна Азия, включително и Казахстан, където предложи помощ и дискутира кооперация в енергийния сектор.