Дни пред празника на Врана за новите придобивки на варненци,  за усвояването на средства от европейските фондове и следващите проекти в морската  ни столица разговаряме с кмета на общината,  Кирил Йорданов

По традиция всяка година в Деня на Варна - 15 август, местната власт прави своеобразен отчет пред варненци като пуска в експлоатация нови инфраструктурни и важни обществено значими обекти. Какво ново ще получат жителите на морската столица през тази година?

Празникът на Варна през тази година ще посрещнем с откриването на 3 обекта, всеки от които е значим за определено поколение варненци. Първият е доказателство за целенасочената работа на местната власт за преодоляването на недостига на места в детските градини. В това направление работим и строим от години.

А усилията ни да отговорим на социалните потребности на динамично нарастващия град Варна през това лято са материализирани в разширение на целодневната детска градина „Христо Ботев". В детското заведение се разкриват 180 нови места, а строителството е на стойност 2 милиона 400 хиляди лева.

Вторият обект, който ще бъде открит, е за учениците - ден преди празника възпитаниците на Първа езикова гимназия ще изиграят първия си баскетболен мач в новопостроената многофункционална спортна зала на гимназията. В този обект са инвестирани 1 милион и 555 хиляди лева.

Приключи и един от най-красивите и мащабни проекти, реализирани във Варна през 2012 година - това е разширението на улица „Генерал Колев" и превръщането й в булевард. Новопостроено мостово съоръжение вече осъществява транспортната връзка между булеварда и улица „Царевец", а това облекчава значително трафика в района. И накрая - с целия този проект, който е на стойност 3 милиона и 730 хиляди лева, бе обновено междублоковото пространство в района на новия булевард, а това създава прекрасни възможности за отдих и занимания в свободното време на варненци от всички възрасти.

Как преценявате работата на общинската администрация във Варна по усвояването на средства от европейските фондове?

На този въпрос ще отговоря с числа, защото когато фактите говорят и боговете мълчат. Към момента община Варна е договорила и е в процес на реализация на 36 печеливши проекта на стойност 349 млн. лева. Усвояването на тези пари е започнало и ще продължи през следващия 3-годишен период. Тук е включен и интегрираният проект за подобряване на водния цикъл на Варна, изпълняван по мярка ИСПА, който е на стойност 50 милиона лева.

През октомври ще бъде готова тръжната документация по големия проект за интегриран градски транспорт. Чрез него Варна ще се сдобие със 70 нови автобуса, ще бъде изградена скоростна бус-лента, ще се въведе автоматизирана билетна система, ще бъде създаден и център за управление на трафика. Този проект предвижда улеснения за хората с увреждания при ползването на обществения градски транспорт. А сред придобивките за Варна ще бъдат и 3 трасета за велосипедни алеи.

Община Варна изпълнява други 8 международни проекта на обща стойност над 1 млн. лв. Местната администрация работи и по проекти, финансирани от други източници, като Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, Международния фонд "Козлодуй", МТСП. Общата им стойност е над 15 милиона лева.

Варна е съвременен, динамично променящ се град. Обликът на морската столица се моделира от местната власт с огромна любов, грижа и разбира се с финансиране от общинския бюджет и от еврофондовете.

Като говорим за европейско финансиране,  какви са най-новите проекти по които работите?

Последният одобрен проект е насочен към подобряване на качеството и ефективността на градското осветление. Радостната новина е, че съвсем наскоро той беше одобрен от Министерството на икономиката и енергетиката и нашите намерения ще бъдат финансирани с пари от Международен фонд „Козлодуй". Стойността на проекта е 4 милиона и 300 хиляди лева и той ще бъде реализиран през следващите 3 години.

С осъществяването му си поставяме за цел община Варна да снижи общото енергопотребление за улично осветление и да подобри експлоатационните му качества. Сред очакваните ефекти е многократното съкращаване на времето за установяване на повредите в уличното осветление и за тяхното отстраняване. А в крайна сметка ще се подобри безопасността на уличното движение в тъмната част от денонощието. В този проект ще бъдат обхванати всички основни транспортни артерии на града.

Празникът е един ден в годината,  след него следват многото делници. Какви са плановете Ви за развитието на Морската столица до края на 2012 г.?

Нещо хубаво се задава - започва изпълнението на капиталовата програма на общината. Този момент очаквам с нетърпение не само аз, но и всички варненци. Пред финала сме на обществена поръчка, с която ще се реализират две важни програми, едната от които е свързана с ремонт и изграждане на нови пътища. Тези ни намерения ще се реализират със средства от общинския бюджет в размер на 21 милиона лева.

Другата програма е с по-малък бюджет от 1 милион лева. Тя предвижда реконструкция на светофарни уредби и кръстовища на 18 места в града. Това ще доведе до подобряване на пропускателната възможност на транспортната мрежа и ще повиши сигурността на трафика във Варна.

В рамките капиталовата програма до края на годината ще започне изграждането на закрит басейн в Плувен комплекс „Приморски" и спортна зала за бадминтон и тенис на маса във варненския район „Младост". За най-малките варненци стартира строителството на две нови детски ясли и две нови детски градини.

Хубави моменти предстоят за жителите на Морската столица и промените са пред вратите ни с реализацията на новите проекти за развитие.