Иран сключи договор с китайската компания Sinopec на стойност 2 млрд. долара и с това изпрати сигнал към западните компании, че могат да изпуснат съблазнителните контракти, ако се придържат към вдъхновените от САЩ санкции срещу Техеран, пише Financial Times.

„Ако други страни, които искат да инвестират в петрол и газ се колебаят, те ще загубят възможностите си", казал е Голямхоссеин Нозари, министърът на Иран по петрола.

Контрактът за съвместно разработване на гигантското петролно поле Ядаваран в югозападен Иран е един от най-големите, сключван някога от Иран и е първият с китайска компания. „Осъществяването на проекта ще започне незабавно", казал е Нозари.

Иран разполага с вторите по размер запаси на петрол и газ в света. Но досега страната не е била в състояние да привлича достатъчно инвестиции за проектите си, което възбуди страховете, че след по-малко от десет години страната може да изпадне в енергийна криза.

През последните няколко години Иран не е сключвал голяма сделка за петрол или газ с чуждестранна компания - пречеше намерението да се наложат търговски санкции заради ядрената програма. Друго затруднение е, че след като полетата бъдат разработени, операторът трябва да мине към Националната Иранска петролна компания.

Договорът на Иран с китайската компания отразява опитът на Техеран да вкара клин между САЩ и съюзниците му, привличайки не-западни компании.

Предполага се, че Ядаваран съдържа 12-18 млрд. барела петрол. Според сключения договор ще се добиват 85,000 барела дневно за период от четири години. Втората фаза с дневен добив от 100,000 барела ще се договаря след това.

Освен това Sinopec е задължена да възложи 51% от договорите на подизпълнители от ирански компании.

Според изявлението на Нозари, Иран е сключил няколко сделки за разработване на въглеводородни залежи на стойност много милиарди с някои други не-западни компании още преди няколко месеца. Повече подробности не са дадени.

Японската компания Inpex се изтегли от разработването на находището на петрол Азадеджан заради оказан натиск от страна на САЩ.

Испанските Repsol, френската Total, както и Royal Dutch Shell водеха преговори за разработването на някои части от най-голямото газово находище в света Южен Парс. Иран им даде ултиматум, че ще чака оферти от тях до юни 2008 г.