Парламентарната група на Синята коалиция на вчерашното си заседание е дискутирала въпроса за сезирането на Конституционния съд по отношение на референдума за АЕЦ „Белене". Това заяви депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов по време на обсъждане на аспектите около референдума за АЕЦ „Белене" и технико-икономическите аспекти на централата.

По думите на Михайлов така, както е формулиран въпросът от подписката на БСП, създава правното основание да се смята, че е поставен като инвестиционно намерение, а според закона за прякото участие на народа във властта на референдум могат да бъдат решавани единствено въпроси от компетентността на Народното събрание.

Според Михайлов ще бъде трудно в парламента да бъдат събрани необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд. Затова парламентарната група на Синята коалиция ще работи за това най-висшият съдебен орган в България да бъде сезиран от президента, от омбудсмана, от главния прокурор и всички други, които могат да направят такова запитване.

Емил Георгиев от Института за модерна политика цитира член 45 от Закона за безопасното използване на ядрената енергия. В него е написано следното: „Ядрена централа се изгражда по решение на Министерския съвет. По Ал.2 предложението за изграждане на ядрена централа се внася от министъра на икономиката, енергетиката и туризма."

Това решение на първо място трябва да бъде съобразено с оценка на ядрената безопасност и въздействието върху околната среда. На второ място е социалната-икономическото значение за изграждането на ядрена централа в страната или за отделни региони.

Според закона министърът на икономиката организира обсъжданията за изграждане на ядрена централа, в което участват държавни органи и органи на местно самоуправление.

Това, което става ясно от думите на Георгиев е, че дори и парламентът да задължи Министерски съвет да бъде изграден АЕЦ, това решение първоначално би трябвало да дойде от министъра на икономиката.