Осем години са траели разследванията по едно от най-големите дела по контрабанда на цигари в Германия, съобщава Spiegel. Вчера държавните прокурори повдигнаха обвинения срещу търговец и други 17 заподозрени, чиито контрабандни действия са наистина гигантски.

Главният обвиняем е търговец на възраст 43 години, който през периода 1996 до 2000 е закупил най-малко седем милиарда цигари от фирмата Reemtsma на стойност близо €87 млн. с цел препродажбата им в Източна Европа и след това без да плаща данъци ги е разпространил контрабандно в Германия и други страни.

В случая са забъркани и високопоставени служители на фирмата Reemtsma. Техните постъпки са станали ясни още през 2005, наложени са глоби в милионни размери и също изплащане със задна дата на дължимите данъци. Сред сегашните обвиняеми има само един служител на Reemtsma. По време на разследванията през 2003 стотици полицаи и митничари претърсваха в продължение на два дни централата на концерна в Хамбург, както и частни домове.

Компанията Reemtsma държи марките West, R1, Davidoff, John Player Special, Drum, Rizzla.

Сред обвинените има осем германци, девет литовци и един руснак. Обвинението е в съучастие към криминално обединение, контрабанда с цел печалба и пране на пари. Документите по делото са над 1000 страници, в които прокурорът стига до заключението за международен „параван": криминалните деяния са били възможни само в случай, че е била поддържана в продължение на години наред сложна сенчеста икономическа мрежа.

Във фирмата на 43-годишния търговец е направено фалшиво счетоводство на € 171 млн., за да се замаскират печалбите от контрабандата с цигари. Печалбите от контрабандата са се мъкнели в куфарчета пари насам - натам и са били изпирани с помощта на легални сделки.

Разследванията са започнали по инициатива на прокурора през 1999, след като криминалната служба на митницата на Кьолн по радиопредаватели се е сблъскала с делата на престъпната групировка. Митницата е разпечатала многократно контрабандираните цигари, изнесени първоначално от търговеца.

Разследванията са продължили много години. Общо са разследвани 3150 души и 2100 фирми в много страни, сред които също и Китай, Швейцария и САЩ.

Кога ще започне процеса още не е ясно от информацията на съда.