Цената на петрола продължава низходящия си тренд към шестседмично дъно във вторник, след като световните капиталови пазари и днес отразяват негативното развитие на американската икономика.

Американският лек петрол се понижава със 72 цента до $87.97 за барел тази сутрин, а лондонският брент петрол е също със 70 цента по-евтин до $86.54 за барел. Припомняме, че вчера американските стокови пазари бяха затворени, заради празника на Мартин Лутър Кинг, а NYMEX контрактът не успя да получи цена при затваряне. Така от вчера до днес, общото понижение на петрола търгуван в САЩ е $2.60.

В понеделник, азиатските и европейски борси отбелязаха изключително слаба търговска сесия, в следствие на продължаващите опасения около наближаващата рецесия в Съединените Щати. Притеснението на инвеститорите се пренесе и към спасителния план на президента Буш, тъй като според много от тях той няма да е достатъчен.

Червената вълна заля азиатските пазари и на днешната сесия, а борсите на Япония и Южна Корея затвориха със спад от 5%. В Австралия и Хонк Конг, нещата бяха още по-плачевни, със спад от съответно 7% и 8%. Стоковите пазари са също силно на червено, тъй като очакванията за икономически регрес в световен мащаб, кара инвеститорите да ограничат залозите си там.

„Разпродажбата днес е не само на петролни фючърси, а на всичко което притежава цена", коментират анализатори.

Петролът е вече с 12% по-евтин от рекордното си ниво на $100.09 за барел, което беше отбелязано на 3 януари. Това стечение на нещата обаче, едва ли ще даде стимул на страните от ОПЕК да увеличат дневните си добивни нива.