Трайна е тенденцията за подобряване на условията по кредитите и намалението на лихвите, това заяви изпълнителният директор на „Кредит център" Тихомир Тошев, предаде агенция Фокус.

„Това, което наблюдаваме от началото на годината, е, че има чувствително раздвижване на пазара на кредитиране.

При потребителското кредитиране е по-малко. Там, по-скоро аз определям, че ръстът спрямо миналата година е в рамките на 2-3 %. По-сериозно е раздвижването при ипотечното кредитиране. Ако погледнем и данните от Агенцията по вписванията за вписаните ипотеки, ще видим, че през второто тримесечие на годината има сериозен ръст спрямо първото тримесечие на тази година и второто тримесечие на миналата година", каза Тошев.

Тенденцията на подобряване на средата се дължи на няколко фактора. Тя се е оформила в края на 2009 година, малко по-колеблива е била през 2010 година, но се е затвърдена в първото полугодие на 2011 година, обясни Тошев. В момента лихвите по ипотечните кредити са с около процент - процент и половина надолу по-ниски при различните ипотечни продукти.

От друга страна, тенденцията е комбинирана със спада на цените на недвижимите имоти и с голямото предлагане, което дава възможността на хората, които търсят жилище, да излязат на един пазар с богат избор и възможности за договаряне на добра цена.

Съответно така имат възможност да кредитират тази покупка при по-добри условия и при по-ниска цена на кредита и по-висок процент финансиране, каза експертът.
Различните статистики обаче все още са колебливи относно движението на цените на имотите, но те по-скоро показват, че особено за добрите имоти в добрите квартали на големите градове, цените са стабилизирани.

„Всичко това мотивира част от хората, които вече се чувстват малко по-сигурни и наистина имат нужда от жилища да излизат на пазара и да търсят тяхното", коментира Тошев.

Все още най-често теглените ипотечни кредити са между 25 000 и 40 000 евро, но през второто тримесечие на тази година има раздвижване и в по-високите ценови сегменти на имотите и съответно търсене на по-високи кредити.

„Все по-често на пазара излизат хора, които купуват жилища между 80 000 и 100 000 евро - малко по-големи тристайни или четиристайни апартаменти.

Те финансират тази покупка с кредити между 60 000 и 80 000 евро, което дава надежда, че наистина пазарите се стабилизират и оттук-нататък ще виждаме все по-голямо раздвижване.

Toва е така тъй като за разлика от миналата година, когато търсенето беше основно в ниския ценови сегмент - жилища между 30 000 и 50 000 евро, сега виждаме, че масовите са двустайни и най-често сделките са между 40 000 и 60 000 евро, а виждаме, че има и раздвижване и в по-високите ценови сегменти, включително и в този сегмент, където се купуват и жилища над 250 000 евро", допълни Тошев.