За десетте месеца на годината Комисията за защита на конкуренцията е наложила санкции от 30 милиона лева за злоупотреби с картели и 5 милиона лева за нелоялна конкуренция. За пореден път Комисията ще предложи при доказани картелни споразумения да се търси наказателна отговорност, заяви нейният председател Петко Николов.

В момента КЗК има трийсетина висящи дела в областта на антитръста почти на всички пазари и около 50 дела в областта на нелоялната конкуренция, посочи Петко Николов.

Където става въпрос за имитации, заблуждаващи реклами, сравнителни злоупотреби, винаги има хора, които се стремят да подменят пазарните отношения с някакви отношения, непазарни, на някой пазар. Важното е на базата на информация и проверки да стигаме бързо до тази информация.

Над 1000 са преписките за обжалване на обществените поръчки, посочи още Николов, като уточни, че след повишаването на таксата за обжалване броят на жалбите е намалял. В дейността си КЗК акцентира върху възстановяването на равновесието на пазара. Затова ще бъде поставен въпросът за повдигане на наказателна отговорност при наличие на картелни споразумения, каза още Николов:

Една теза, която ние в момента отново ще поставим на разглеждане от българския парламент и българското правителство, е именно въпросът за ангажиране на наказателна отговорност на лицата - участници в картелното споразумение. Това е практика, която в ЕС е много добре позната от дълги години. 19 държави-членки на ЕС имат наказателна отговорност по отношение на лица, участвали в картелни споразумения. Във Франция това е от 1953-та година.