Морският лед в Арктика се е свил до на най-ниското си ниво, откакто хората водят записи.  Обхватът е изключителен, потвърдиха американски учени.

Данните за лятната регресия на леда в Арктика са алармиращ знак за увеличаващото се глобално затопляне, пише The Independent. Площите, върху които ледът се е разтопил през лятото сега са с 22% повече от регистрирания през 2005 минимум на леда. Освободеното от лед море е 1,2 млн. кв.км, което се равнява на пет пъти територията на Великобритания или 11 пъти територията на България.

Още повече - разликата между 2005 и тази година е над два пъти по-голяма от разликата между 2002 и 2005 година. Колосалното изтегляне се вижда непосредствено на сателитните снимки.

Учен от американския Национален информационен център за сняг и лед казва, че промяната за една година е драматична. Тенденцията е към понижение през всичките последни 30 години, но сега тенденцията наистина се усилва.

Ледената покривка на Арктика се свива през лятото и отново нараства през есента и зимата в регулярен цикъл. На картите от Naional Snow and Ice Data Center ясно се вижда намалението от 5.3 на 4.1 млн. кв.км. за две години. Контрастът е даже по- голям, ако се вземе дългосрочното средно ниво за последните 20 години, което е 6.74 млн.кв.км.

Тези забележителни темпове в топенето за последните няколко години ни карат да преразгледаме възможността Арктика да бъде изцяло свободна от ледена покривка през лятото. Предишни прогнози на Междуправителствения панел за промяната на климата посочват, че това може да стане през 2080 година. IPCC установява това чрез компютърни модели на засилващо се глобално затопляне. Сега учените са оставени да мислят дали това няма да се случи и по-скоро. Утвърден учен от NSIDC твърди, че това може да се случи още през 2030 година. „Това нещо може да стане в рамките на един живот".

„Ние сме върху остра спирала на понижение; някои биха казали спирала на смъртта. Аз няма да отида толкова далеч, но всъщност сме в бързата писта. Ние знаем, че има променливост в природата, но степента на промяната е твърде голяма, за да е предизвикана единствено от природната изменчивост".

Разтапянето на морския лед в Арктика няма да доведе до повишаване на нивото на световния Океан, защото според принципа на Архимед ледът сега притежава собствен обем докато плава във водата. От Independent ни успокояват - когато кубче лед се разтапя в чаша с джин тоник, то не повишава нивото на течността в съда. Другояче стои въпросът с разтапянето на гигантските ледени щитове върху сушата, като тези покриващи Гренландия и Антарктика. Разтапянето им ще увеличи значително морското равнище.

Разтапянето на Арктическия лед е застрашително за по-голямата част от фауната на региона. Най-засегнати са белите мечки, които се нуждаят от лед, за да ловят тюлени по време на миграциите си. Ледът се разпуква по-рано през годината, полярните мечки трябва да слизат на сушата преди да са натрупали достатъчно мастни запаси и да плуват надалеч, което ги изтощава. Миналата година видът бе включен в Червения списък на Международния съюз за защита на природата World Conservation Union. Някои биолози мислят, че ще в средата на века популацията на белите мечки ще намалее с две трети.

ИКОНОМАРКТИКА

Разтапянето на ледовете в Америка се възприе като напомняне за Северозападния път - дълго търсен проход от Атлантическия към Тихия океан през островите на Канада. Има хипотези, че заради глобалното затопляне Северозападният проход поне за част от годината ще бъде отворен и това ще позволи комерсиален шипинг. На 21 август Северозападния проход стана отворен за кораби без нуждата от ледоразбивач. Според Норвежкия полярен институт такова нещо става за пръв път, откакто се водят записи през 1972.

Щом стана дума за Норвегия, Reuters съобщава, че с пламък от 150 метрова сигнална кула е отбелязано възраждането на Хамерфест, най-северният град в света. Той започва да се създава паралелно с 10 милиардните инвестиции в добива на газ в региона. 200 нови компании са създали популационна структура от близо 10,000 души.

С новата си технология Statoil произвежда втечнен природен газ без да изпуска токсини в морето и ре-инжектира въглеродния двуокис от газа под морското дъно. След тържественото откриване на града, сигналната помпа ще се ползва само като предпазна клапа, ако налягането в завода скочи.

Проектът на норвежката група Statoil е първия завод за втечняване на природен газ в Арктика, в която се намират може би една четвърт от неразкритите находища на нефт и газ. На изток от норвежкото градче, в руската част на Баренцово море е находището Щокман, в което Газпром ще работи с французите от Total.

Тоест на глобалното затопляне и на опита за намаляване на парниковите газове от петрола с разработка на газови находища се дължи икономическия интерес към Арктика, разтапяна от парите на глобалната икономика - от петрола, който се добива и тук.

Коренните жители от племето сами протестират в своя местен парламент, че това е едно от последните незамърсени места на Европа и промишления живот ще наруши крехката екосистема.