5720 тона тютюн са експортирани от началото на годината. Договори за износ на още 10 000 тона са сключени, съобщи директор Дирекция "Тютюни" в Булгартабак Иван Биларев.

Компанията се лишава от излищъци в базата си и се освобождава от налични тютюни от миналата година, уточниха от дружеството. 

Оттам обаче допълниха, че все още не са готови да изнасят готова продукция. Докато фирмата не формира една сериозна себестойност, не очакваме възможност за експорт на цигари, каза изпълнителният директор Христо Лачев.

Има бюджети за реклама, но все още не можем да дадем цена, а успешният експорт се формира от цена и реклама, допълни Лачев.

Засега усилията на търговския отдел ще бъдат насочени към преструктуриране на дистрибуцията на вътрешния пазар. Най-късно до средатата на ноември ще приключи прерайонирането на дистрибуторите.

Тенденцията е да се работи с директна дистрибуция и големи компании, обясниха от дружеството.

Постепенно ще отпаднат малките фирми, избягва се реализацията на продукти в складовете на едро и борсите.

Това дава възможност на Булгартабак да контролира 100% продажбите  и бизнесът излиза изцяло на светло, поясни Христо Лачев.

По този начин, чрез няколко големи дистрибутора ще се съкрати веригата от Булгартабак до крайния потребител.

Това е единствената форма да се съхрани пазарното присъствие и да се осъществи пълен контрол върху продажбите, беше категоричен Лачев.