Британският туроператор "ТУИ Травъл" е започнал преговори с немският авиогигант "Луфтханза" и туристическата агенция "Томас Кук" за евентуално сливане между техните подразделения за чартърни и нискобюджетни полети, съобщи „Дневник" като се позовава на Агенция Франс Прес. Бъдещата сделка ще се реализира между TUIFly, Germanwings, собственост на "Луфтханза", и "Кондор" - чартърната авиолиния на "Томас Кук".

От компаниите са заявили, че все още не са обсъждали никакви финансови параметри, а и все още не е сигурно, че сделката ще се осъществи. TUIFly преговаря за сливане с Germanwings още от началото на годината. Новото този път е желанието на "Томас Кук" да се включи за евентуално сливане, след като "Еър Берлин" се отказа от плановете си да закупи подразделението "Кондор", съобщи Ройтерс. 

Новината за подобно обединение на пазара не е изненадваща, тъй като секторът започва да изпитва   трудности, свързани с високите цени на горивата и забавящото се икономическо развитие в глобален аспект.

Друго тристранно споразумение се осъществи  между "Бритиш Еъруейс", "Ибериа" и "Американ Еърлайнс", като компаниите очакват разрешение от американски антимонополен регулатор.

Ройтерс коментира, че "Луфтханза", "Томас Кук" и "ТУИ Травъл" ще се сблъскат с подобно препятствие, тъй като германските власти ще следят много внимателно сделката, която може да се проточи във времето, смятат анализатори.