Явно екологичната тема завладява и туризна във Франция, защото независимо дали става дума за супер луксозен хотел или за някоя малка провинциална къщичка, всички наблягат на правилното третиране на преродата и нейното опазване.
Наблюденията са, че френското хотелиерство обръща все по-голямо внимание на екологията и преминава от луксозния хотел до селската хижа, информира Франс Прес в анализ за този сектор от френския туризъм. Все по-често се предлага отопление с дърва, както и кофи за разделно събиране на боклук в стаите.
Независимо, че всички традиционно свързват лукса с разточителството, явно във Франция тази тенденция е започнала да се променя.
"В нашия сектор консумацията на вода и електричество е много голяма, изхвърлят се и много отпадъци, така че целта ни е да ограничим отражението от това върху околната среда и да намалим значително нашите въглеродни емисии", обяснява Бернар Грание, генерален директор на хотелска верига.
Шикозният ресторант "Фукетс" (Fouquet's) в Париж си е поставил за цел да намали емисиите си от въглероден диоксид с 20 процента до 2020 година. Неговите клиенти могат да ползват хибридни автомобили или мотопед с електрически двигател.