Със своята световноизвестна визитка Skype, малка Естония се превърна в Силиконовата долина на Западна Европа. А откривателите на компанията дори не са естонци. Никлас Зенщром е щвед, а Янус Фриис е датчанин. Седалището на компанията е в Люксембург, офисите им за маркетинг и продажби са в Лондон.

Естония може да е домът на революционната интернет компания, но е изключително трудно да откриеш изцяло естонски IT бизнес в малката балтийска държава. Част от проблемите на естонските предприемачи са липсата на опит на капиталовите пазари както и маркетинг умения. Това е така тъй като 1.3 милионният балтийски народ получи своята независимост през 1991 год и се присъедини към ЕС през 2004 год.

В софтуерната индустрия в страната са ангажирани около 3500 човека. Местните предприемачи в нишата гледат на технологиите като най-бързия начин да настигнат Запада. Но по ирония на съдбата страната дължи своя интернет успех на Съветския съюз. През 50-те години СССР изгради и разви няколко научни института в балтийската страна, сред които и модерен център за кибернетика и компютърни науки.

Научното наследство е част от начина на мислене на естонския народ. Вероятно и поради това не е учудващ фактът, че по последни проучвания на телекомуникационната индустрия 57% от населението в Естония ползва интернет.

8 от всеки 10 естонци имат мобилни телефони и дори бензиностанциите в Талин, столицата на Естония са снабдени с Wi-Fi връзки, давайки възможност на шофьорите да проверят електронната си поща след като заредят автомобилите си.

Естонците използват мобилните си телефони за банкиране, за плащане на различен вид услуги, а повече от 70% попълват своите данъчни деларации по интернет.

Правителството пусна дори дигитални идентификационни карти, чрез които естонците гласуват през своите лаптопи. Депутатите обсъдиха и нов закон, съгласно който чрез уникална СИМ карта ще може да се гласува и през мобилен телефон. Предложението в момента се разглежда, но ще бъде прието не по-рано от следващите избори през 2009 год.

Правителството планира да осигури все повече и повече услуги онлайн. Последните идеи са за отваряне на виртуално посолство, е-министерство на здравеопазването и е-юридическа база данни, която да съдържа индивидуални криминалните досиета на гражданите, на който правораздавателни агенции да могат да се позовават.  

Конкурентноспособността на IT служителите повиши и нивото на заплащане като скоро тенденцията работната ръка в Естония да е доста по-евтина отколкото в двете нейни съседки Финладия и Швеция, е на път да се промени.