Азиатските капиталови пазари направиха първия си отстъп от силната печеливша сесия продължила четири поредни дни. Най-слабо представящите се компании бяха от автомобилния и банков сектор, като отново опасение номер едно бе наближаващата американска рецесия и продължаващата криза във финансовата сфера.

Японският автомобилен производител Toyota, който реализира повече от една трета от продукцията си в САЩ изгуби от пазарната си капитализация след новината за по-ниското ниво на поръчките за фабрични стоки в САЩ. Австралийската банка Commonwealth Bank и японската финансова група Sumitomo Mitsui пострадаха от новите прогнози за по-слабо представяне на щатската банка Citigroup.

„Трудно можем да кажем, че несигурността в САЩ е към своя край", коментира японски анализатор пред Bloomberg. „Америка продължава да има основна роля на световния пазар, тъй като притежава най-голямата икономика и потребява най-много стоки и услуги. Напълно отделяне от САЩ не може да има поне на този етап", продължава той.

Регионалният индекс MSCI загуби 1.2% тази нощ достигайки ниво от 140.14 пункта, а за последните четири дни той покачи с 5.3%. Все пак от началото на годината, общият азиатски измерител е с 11% по-нисък, докато P/E коефициентът му е 14 в сравнение с 20 на американския Standard & Poor's 500.

Японският индекс Nikkei 225 изгуби 0.8% по-рано днес до ниво от 12 604.58 пункта. Въпреки скромната стойност на понижение, тя бе най-голямата от 17 март до сега. Китайският борсов показател CSI 300 направи пореден срив с 4.3% и така продължава да е най-слабо представящият се индекс в Азия. Все пак не всичко бе толкова лошо тъй като индексите на Хонк Конг, Филипините, Тайланд и Пакистан успяха да добавят процент към стойността си.

Американските капиталови пазари не издържаха на потока от лоши новини за щатската икономика и се потопиха отново в червената зона. Широкият индекс S&P 500 завърши със спад от 0.9% до 1 341.13 пункта, а технологичният Nasdaq приключи с 0.7% по-ниско при ниво 2 324.36 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones също остана с 0.9% по-слаб спрямо предишния ден, а финалната му стойност бе 12 422.86 пункта.

Вчера излезе докладът за новите фабрични поръчки в САЩ, които са отбелязали спад с 1.7% през февруари, докато пък продажбите на новопостроени домове са с 13-годишно дъно. Потребителското доверие, което излезе ден по-рано, се оказа че не е било толкова слабо от 35 години насам.

„Американските данни продължават да са много лоши", коментира малайзийски анализатор. „Днес ще видим какво ще се случи с пазара на труда в САЩ и ако данните продължат да са лоши, това със сигурност ще засегне и Азия", продължава той.

Въпреки отличните показатели за инвеститорско доверие на Германия от вчера и за потребителското доверие от днес, европейските борсови индекси не успяха да се измъкнат от отрицателните стойности. Минути преди началото на сесията, фючърсите на всички основни индекси остават в червената зона, като днес няма да има повече важни европейски данни. Отличното представяне на родната ни фондова борса, която нямаше загуба през първите три дни от седмицата, днес е помрачено с неприятна низходяща корекция. Минути след откриването на търговията, трите основни индекса се понижават с близо 1%, а оборотът остава незначителен.