Една от първите официални срещи с бизнеса на новия министър на регионалното развитие и благоустройството, Лиляна Павлова, ще е по време на Български икономически форум 2014 - „България по европейския път към 2020". Това съобщиха организаторите на събитието, на което Money.bg е медиен партньор.

Събитието ще се проведе на 3 и 4 декември 2014 г. в София хотел Балкан.

Павлова ще участва в Откриващата сесия на форума на 3 декември 2014. В официалното откриване участие са потвърдили още Жан-Марк Питършмит, директор за Централна и Източна Европа на ЕБВР, новият постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, Тони Томпсън и Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК за България.

Да открие форума е поканен премиерът Бойко Борисов. Организаторите очакват в церемонията да се включат и министърът на финансите, Владислав Горанов, както и Томислав Дончев, отговарящ за еврофондовете.

Лиляна Павлова ще вземе участие и в кръглата маса, посветена на общата бюджетна рамка и приоритетите за финансиране на новите европейски програми по време на втория ден на форума на 4 декември 2014 г. Очаква се освен конкретните параметри, участниците в кръглата маса да получат отговор и на два други важни въпроса - кога и как ще стартират новите програми. На кръглата маса ще бъдат представени оперативните програми, насочени към бизнеса и общините: ОП „Развитие на човешките ресурси" , ОП „Иновации и конкурентоспособност" , ОП „Региони в растеж" , ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" и ОП „Околна среда".

Български икономически форум 2014 ще има 3 успоредно провеждащи се части. Освен новите европейски програми, дискусии ще има във връзка с финансовата ситуация в България и възможностите за насърчаване на външната търговия.

В рамките на Български икономически форум 2014 ще бъде проведен и първия по рода си Balkan Trade Bridge - предварително организирани бизнес срещи между мениджъри „Покупки" или изпълнителни директори на големи международни компании и доставчици на стоки и услуги от България и региона. 32 фирми от 10 страни с общ оборот над 4,9 млрд. евро пристигат в София, за да се срещнат с български фирми.