В Германия хиляди млекопроизводители стачкуват. В Холандия селските стопани искат да поливат полетата с мляко, в Австрия доставките трябва да бъдат намалени с 50%. Мандрите вече се боят, че ще се сблъскат със суровинен недостиг.

Утре, четвъртък, и у нас в България представителите на млечната индустрия ще обсъждат „предложения за оцеляване на млечния сектор" на общо събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите.

За България млякото е стратегическа суровина, изтъкват от НАМ. Те предлагат преходният период за подобряване качеството на суровото краве мляко да бъде удължен до 2013 г., а целогодишната субсидия за литър качествено краве мляко да бъде 20 стотинки.

Ще се разискват и мерките за защита на традиционни национални продукти със специфичен характер и на географски наименования. Едно от предложенията е нулева ставка на ДДС за киселото мляко като жизнено важен продукт. Министърът на земеделието и храните ще открие събранието. Отново ли ще видим ведомствен захлас?

В Западна Европа обаче млечните протести са приели вече много по-изострена форма. Фермерите се борят за по-високи изкупни цени, които поне да покриват производствените им разходи. Според европейските млекопроизводители, преработващите предприятия им плащат далеч по-малко, отколкото заслужават - и печелят на техен гръб.

Стачкуващите германски млекари разчитат на подкрепата на другите европейски страни. Според лидер в организацията на германските животновъди, асоциации на млекопроизводители от Швейцария, Австрия, Белгия, Люксембург, части от Франция са потвърдили участието си в протеста. С Ирландия още се водят преговори.

Според публикации в германската преса, председателят на съюза на холандските млекопроизводители и вицепрезидент на Европейския млечен борд е посъветвал сънародниците си незабавно да излеят млякото на полето. Австрийският профсъюзен „млечен" шеф е посъветвал колегите си да намалят доставките с 50%.

В Швейцария също имало солидарност към немските протести, очаква се да се надигнат млекопроизводителите и в други страни. Вчера, вторник, имаше много цистерни, които се връщаха празни от фермите към мандрите, съобщава Spiegel.

Организацията на млечната индустрия в Германия, представляваща индустриалците, твърди, че няма абсолютно никакви признаци за бойкот на доставките във Франция, Холандия и Австрия.

В Германия мандрите се сблъскват само с 30% спад на доставките, твърдят купувачите на мляко. Това свиване може да бъде компенсирано със сезонно обусловеното свръхпредлагане, което се очаква в скоро бъдеще. Наистина, проблем ще има, ако за една седмица доставките на мляко спаднат с 50%, тогава на пазара ще секне прясното мляко.

Дружеството на германските търговци на дребно остро критикува стачката на млекопроизводителите. Във време на световна продоволствена криза е немислимо да се излива мляко на земята, заявил е говорителят на организацията.

А селскостопанското министерство в Берлин застана на страната на селяните. В крайна сметка търговията трябва да се води по честни цени и отрасълът да не се „жертва за краткосрочни интереси". Европейската система за млечни квоти била „регулиране от плановото стопанство", която не осигурява на селските стопани реалните цени на млякото и не предотвратява загиването на толкова много ферми през последните години.

Интересно какъв сигнал ще излезе от нашето аграрно министерство утре на Общото събрание на НАМ. Предвид българската „министерска практика", най-вероятно е да чуем, че в сектора „има проблеми, но всичко се развива повече от добре".