М-Тел няма да подпише договора за пренос на номерата, който вчера бе парафиран от другита два мобилни оператора Вивател и Глобул.

На брифинг в централата на компанията стана ясно, че М-Тел неколкократно са преговаряли с конкурентите си - Вивател и Глобул, относно преноса на номерата, но така и не се е стигнало до споразумение.

„Възможно е, ако Вивател и Глобул са готови за преноса, да го направят, но без М-Тел", заяви директорът по регулациите в компанията Николай Кичев.
По думите му, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) няма правомощия да налага каквато и да е санкция на М-Тел.

„Работим добре, когато има яснота и прозрачност. Да, ще има преносимост, но трябва да се направи по правилния начин", допълни още Николай Кичев.

М-Тел очаква приемането на новия проектозакон за далекосъобщенията, след това и те ще започнат с преноса на номерата.

Трябва да стане ясно, заявяват от компанията, че за да се извърши цялата операция по преноса на номерата, 23 процеса трябва да се премоделират, а 12 системи да бъдат променени.
Тук се включват call център, SMS, тарифиране и др.

Средното време за въвеждане на системата е 29 месеца, с позволено средно забавяне от 8 и половина месеца, като са нужни 10 млн. евро за въвеждане на услугата „преносимост" само за М-Тел.

Според М-Тел се действа прибързано и необмислено.

Те дадоха за пример Испания, където услугата е въведена през 2000 година и само 7% се възползвали от нея.

Според Кичев не трябва да се бърза с въвеждането на преноса на номерата, за да не последваме примера на Франция, където услугата бе въведена със закъснение - през 2003 година, но не пожъна голям успех - едва 0,4% от абонатите се възползвали от нея.

От КРС заявиха, че утре изтича поставеният краен срок мобилните оператори да подпишат процедурата за преносимостта на номерата и се очаква този срок да бъде спазен. В противен случай другата седмица на свое заседание КРС ще вземе решение по отношение действията на Мтел и опита да се блокира процедурата.

Няма съмнение, че КРС има право да санкционира Мтел както по Закона за далекосъобщенията, така и според документа, който указва процедурата за преносимостта на GSM-номерата.

Санкцията обаче може да бъде обжалвана в съда и така Мтел на практика може безкрайно да протака процедурата.

В медийните среди вече се заговори, че от Мтел ще използват всички инструменти, за да блокират неудобната за тях процедура по преносимостта на номерата, докато влезе в сила новият Закон за електронните съобщения. В него КРС вече ще има функции на институция с наредителен характер, чиито решения трябва да се изпълняват безпрекословно.

Тогава вече мобилните оператори няма да имат избор, но се очаква този закон да влезе в сила не по-рано от месец март.