Международния валутен фонд в сряда ревизира възходящо прогнозите си за 2010 г. и леко намали тазгодишната прогноза за глобалното икономическо развитие.

Според фонда глобалната финансова система продължава да хвърля сянка върху икономическата перспектива, като политиците трябва да стават самонадеяни от последните подобрения на пазарните условия.

През тази година МВФ очаква глобалната икономика да се свие с 1.4%, а през 2010г. да отбележи ръст от 2.5%, като това е първата възходяща корекция на прогнозите на фонда от две години насам.

От МВФ казаха, че условията във финансовия сектор се подобряват, но все пак остават главният риск за икономиката.

Финансови институции вероятно ще отпишат по-малко активи от очакваното в последния доклад от април, когато фондът оцени глобалните загуби в банковия сектор на над $4 трилиона до края на следващата година.

Въпреки че е постигнат напредък в рекапитализацията на американските и европейските банки, финансова нестабилност остава основният риск за очакваното икономическо възстановяване през следващата година. Нещо повече, макар че е твърде скоро за правителствата да започнат да предприемат изходни мерки, то ясни и съгласувани стратегии за изтегляне на стимулите и облекченията от пазара трябва да бъдат предвидени, за да се избегне потенциалната нова вълна на нестабилност на пазарите на суверенен дълг.

Все пак, МВФ предупреди, че връщането към положителни глобален растеж най-вероятно ще бъде бавно, особено при слаба финансовата система.

По-добрите перспективи за САЩ и Япония са довели до по-добри перспективи и за развитите икономики като цяло, за които се очаква ръст на БВП с 0.6% през 2010 г., при предишна прогноза за нулев растеж, но няма ревизия на очаквания спад от 3.8% за тази година.

Според МВФ икономиката на САЩ ще се свие с 2.6% през тази година, след което ще отбележи ръст от 0.8% през 2010 година. Тези прогнози за по-добри от априлските за  2.8% спад през 2009 г. и нулев растеж през 2010 г.

Докато в САЩ банките са имали възможност да наберат капитал, финансовите компании опериращи с по-рискови активи и пазари продължават да са под натиск, според МВФ.

Японската икономика също показва признаци на стабилизация, с агресивната си фискална политика и подкрепата идваща от мерките за стимулиране на потреблението на другите пазари в региона на Югоизточна Азия.

От МВФ очакват спад с 6% на БВП на Япония през тази година(6.2% преди) и ръст с 1.7% през 2010 г.(0.5% според априлските прогнози).

Междувременно се очаква еврозоната да продължи да изостава от другите развити икономики. МВФ прогнозира спад с 4.8% през тази година и с 0.3% през 2010 г., спрямо по-ранни очаквания за спад с 4.2% през 2009 г. и с 0.4% през следващата година.

Британската икономика ще се свие с 4.2% през 2009 г. и да нарасне с 0.2% през 2010 г.

Като цяло развиващите се икономики ще останат на положителна територия, с ръст от 1.5% през 2009 г. и 4.7% през следващата година. През април, групата прогнозира увеличение с 1.6% през 2009 г. и 4% през 2010 година.

МВФ ревизира възходящо и очакванията си за развитието на Китай, като повишава прогнозата си за 2009 г. до ръст със 7.5% от 6.5% и за 2010 г. до повишение на БВП с 8.5% от 7.5%.

Според фонда част от развиващите се икономики остават уязвими от външни шокове, заради ограничения достъп на местните заемодатели до външно финансиране.

Местните власти в този тип икономики трябва да намерят баланса между подкрепата на вътрешното търсене и рисковете, породени от изтичането на капитали, водещо до натиск върху бюджетните им баланси.

Цените на петрола и други суровини ще се повишават с подобряване на пазарните нагласи и обезценяването на долара, считат от фонда. Но докато рискът от продължителна дефлация е малък, повишаването на безработицата и загубата на доверие във финансовата стабилност в развитите икономики биха могли да доведат до дефлационна спирала.

Междувременно гледайки в по-далечна перспектива от МВФ предупреждават, че кризата може да намали потенциала за растеж на световната икономика.

За да се даде възможност на по-балансиран растеж в бъдеще, САЩ трябва да премине към растеж по-скоро воден от износа, както и страните с големи дефицити по текущата сметка, разчитащи на вътрешното търсене.