Ислямската република от една страна има ресурсите да устои на икономическите санкции, а от друга не вярва във евентуална военна ескалация на напрежението около ядрената и програма.

Министърът на петрола на Иран заяви, че работата за развитието на добива от най-голямото поле с природен газ в страната продължава с "подновена сила" след като от френската фирма Total се отказаха да инвестират в проекта заради вероятността от военен конфликт.

ООН и Западните страни засилват санкциите срещу ислямската република, която тази седмица тества ракети със среден обсег, които могат да поразяват цели на територията на Израел.

Но въпреки санкциите Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран, която може да послужи и за разработката на ядрени оръжия.

От Total се отказаха да инвестират, защото политическият риск в региона е твърде висок.

Въпреки това от Иранска страна не смята да спрат с проекта Южен Парс, като за целта възнамеряват да използват собствени средства, каквито имат в изобилие, след като изтеглиха голяма част от вложенията си в европейски банки, а рекордните цени на "черното злато" доведоха до огромен ръст на валутните приходи на ислямската държава.

От иранска страна предложиха на Total да изчакат със сделката, консервирайки я докато напрежението не се разсее, но от френското правителство им отвърнаха, че компанията е подтикната да се откаже от инвестицията заради опасенията около иранската ядрена програма.

През май Royal Dutch Shell се отказа развитие на друга фаза от проекта Южен Парс.

В същото време Иран заяви, че евентуално нападение срещу него би било лудост.

Говорителят на правителството Голам Хосеин Елхам каза това ден, след като ирански ракетни опити засилиха напрежението в региона и тласнаха нагоре цените на петрола.

Според иранския външен министър Манушер Мотаки нито САЩ, нито Израел искат да се забъркат в нова близкоизточна криза и война с Иран.

Неговото мнение е, че Израел все още понася вторични последици от войната с Ливан, а САЩ не разполагат с възможности да участват в още една криза в региона на Персийския залив.

В петък ирански представител заяви, че главният преговарящ Саед Джалили ще се срещне с Хавиер Солана на 19 юли за преговори за иранската ядрена програма.

Иран е втората по резерви на природен газ страна в света след Русия, но заради множество фактори, сред които и американските санкции ислямската република не може да разгърне добива, заради нежеланието за вложения на големите западни инвеститори и липсата на достъп до необходимите, включително и руски, технологии