Министерството на околната среда и водите внесе в Европейската комисия Националния доклад за програмите за мониторинг на водите. Докладът беше предоставен на комисията в изпълнение на задълженията на страната ни по Рамковата директива за водите в определения срок - 22 март, съобщиха от МОСВ.

От 2007 година докладването по прилагане на изискванията на европейското законодателство е вече задължение за България, като страна-членка на ЕС. Националният доклад за програмите за мониторинг на водите е първият, който представяме като страна- членка.

Разработените програми за мониторинг ще осигурят получаването на подробна информация за химичното и екологичното състояние на повърхностните води, както и за количественото и химичното състояние на подземните води в цялата страна.

От средата на 2007 до 2008 година предстои да се събере подробна информация за състоянието на повърхностните и подземните води в България и замърсяващите ги вещества. С нея ще се актуализират съществуващите данни.

Според тях към момента сред най-големите замърсители на реките са непречистените отпадъчни води от населени места, отпадните води от производствена дейност. Замърсени са и реките, в които се извършва добив на баластра.

Най-силно замърсените участъци от реките са средното и долното им течение, т.е. реките в равнинните участъци. От подземните води най-замърсени са разположените в близост до повърхността на земята, а основният замърсител са нитратите.

Чрез мониторинга ще се актуализират и данните за тези води, за които съществува риск до 2015 година да не постигнат добро състояние. Те ще бъдат подложени на ежегодно наблюдение.

Ще се извършва и постоянен контрол за количеството на подземните води, за да се определи размерът на тези водни ресурси и възможностите за тяхното използване.