Най-западната област на Русия е разтревожена - в местната преса активно се върти идеята за строителство на атомна електростанция в региона. Преди нова година местното правителство на Калининград подготви стратегия за дългосрочното социално-икономическо развитие на региона. В документа се казва, че през 2011 може да започне строителството на Северозападната атомна електростанция.

Огънят наскоро раздуха заместник на директора на Росенергоатом, който е изтъкнал, че Калининградска област се разглежда като територия за възможно развитие на атомната индустрия, в частност за строителство на АЕЦ.

Местните власти отдавна мислят за АЕЦ. За Калининградска област проблемът с енергинйната безопасност стои особено остро. Анклавът, придобивка на Русия от втората Световна война, няма сериозна електрогенерация, способна да удовлетвори потребностите на местната икономика. Това дава възможност на президента на Беларус Лукашенко да заявява от време на време, че Калининград „виси" на Беларус.

Действително Калининград зависи от настроенията в съседната страна: транзитът на газа в Калининградска област минава именно през територията на Беларус. Ако се затегне кранчето за белорусите, и собствената далечна територия ще остане на сухо. Без постоянни доставки на синьо гориво ще спре ТЕЦ-2, главният производител на електроенергия в региона. Засега работи само един енергоблок с мощност 450 кВт, след няколко години се планира той да бъде дублиран. Но според сегашните обеми на доставките на газ за Калининград, за втори енергоблок няма да има достатъчно газ. Затова и ефективността от втори енергоблок е дискусионна.

Проблемът може да се реши с включване към Северно-европейския газопровод, който ще мине по дъното на Балтийско море в съседство в Калининград. Но досега не са направени никакви практически стъпки. Ръководството на Газпром дава да се разбере, че няма да се занимава с благотворителност.

Стигна се дотам, че енергоснабдявнето на най-западния регион на Русия се разглеждаше на заседание на руското правителство.

Тоест, електроснабдяването на Калининградска област отдавна е истинско кълбо от противоречиви интереси. На този фон строителството на АЕЦ се разглежда от местните власти като спасение.

Регионалният министър на промишлеността и туризма на Калининградска област отчита, че в бъдеще по някаква причина газът може да стане „златен" за неговия регион и в стратегически смисъл не може да се изключи строителството на АЕЦ в региона. Руският специалист дава за пример, че в близост до Ница на Лазурния бряг на Франция имало цели две АЕЦ.

Ако се стигне все пак до строителство, калининградската АЕЦ няма да е с голяма мощност. Възможно е дори да се изнася енергия от новата АЕЦ, но Русия и Запада имат различни енергостандарти. Само с Литва стандартите съвпадат. Но те могат да се изменят, ако съседите формират единна балтийска енергийна система.

В Литва проблемите на атомната енергетика също стоят остро. До 2009 Ингалинската АЕЦ трябва да бъде спряна по искане на Евросъюза. Литва, Латвия и Естония  са се договорили да строят нова АЕЦ на територията на Литва. За жалост на малките държави, това няма да стане толкова бързо.

Поставена пред същите проблеми, Литва се отнася положително към идеята за строителство на АЕЦ в Калининград. „Колкото повече източници на енергия има, толкова по-бързо регионът ще удовлетвори потребностите си. Ще се появят излишъци, които могат и да се продават. При това по приемлива цена".

Миналата седмица губернаторът е потвърдил, че строителството действително се намира на дневен ред, но още не е оформено в документи. Не трябва да се правят „резки движения", особено във връзка с екологичната безопасност. Никой нямал намерение да складира остатъците от употребеното ядрено гориво в Калининград.

По мнение на известен в региона еколог, вредата от работещ АЕЦ ще е много по-малка от остарелите електростанции, работещи с въглища. Показателно е, че някои от представителите на организациите за опазване на природата са започнали вече да „оценяват аспектите". Има и протести, които мислят, че АЕЦ освен евтина енергия ще донесе смърт за уникалната местна природа.

Калининградска област наскоро получи статус на особена туристическо-рекреационна (едновременно с това и хазартна) зона. Дали туристите и комарджиите ще пожелаят да ходят там, където знаят, че се строи АЕЦ? А желаещите да посетят Калининград - бившият Кьонигсберг, градът на най-големия философ на Западна Европа, ще има все повече.

Впрочем, ако атомната електростанция бъде вдигната до резиденцията на президента на РФ, която след година ще се появи до курортното градче Пионерский, може в някаква степен да се гарантира екологичната безопасност в региона. Но ще иска ли държавният глава да пребивава в подобна резиденция?