Златни и сребърни монети, за които се твърди че са на стойност стотици милиони долари ($500 млн.), са извадени от дъното на Атлантическия океан от останките на кораб от колониалната епоха, предадоха световните медии.

В петък компанията Odyssey Marine Exploration е заявила за находката си на половин милион сребърни и стотици златни монети на дъното на Атлантическия океан, но от съображения за сигурност точното място се пази в тайна.

Американската компания е заявила, че първите 6,000 сребърни монети са били във впечатляващо добро състояние, а на „почти всички от златните, държавните знаци блестят ослепително".

В изявлението на Odyssey се казва, че монетите са внесени законно в САЩ, но не се дават подробности за произхода им, като на корабните останки е дадено единствено кодовото име „Черният лебед".

Счита се, че подводното съкровище е най-голямото откривано някога.

Само сребърните монети са тежали 17 тона, като експертите са препоръчали на компанията да продава сребърниците на дребно, поставяйки на всяка пара индивидуална цена от няколко стотин долара до $4,000, в зависимост от състоянието, датата и произхода. „Очаква се златните монети да донесат чувствително по-високи цени" - казва компанията.

От Odyssey са обяснили, че за да извадят имането са използвали завързан с въже подводен робот, известен също като "дистанционно управлявана машина".  

„По съображения от правен характер и поради сигурност, не сме готови да дадем местоположението, дълбочината или друга информация за находката", са казали в компанията, добавяйки, че след като веднъж определят името и националността на потъналия кораб, планират и по-нататъшни разкопки.

„Имаме някои интересни доказателства, които изглежда сочат към останки от определен кораб, но нямаме намерение да дискутираме това пред публика, докато нямаме възможността да проучим съвременните данни и да проведем обширен анализ на артефактите и монетите, които са добити досега".

Комапнията е дала да се разбере, че иска да гарантира правата си върху находката преди да даде подробности за местоположението й, но е настояла, че корабните отломки са били извън всякакви териториални води.

По-рано през седмицата американски съд е присъдил на Odyssey собствеността над съдържанието на потънал кораб разположен 100 м под повърхността, на 64 км. от п-ов Корнуел и протока Ла Манш. Счита се, че това е търговски съд от XVII век.

Компанията обсъжда правата над заснемането на филм, книга и телевизия. Монетите са изпратени в САЩ, където се реставрират.