"Има риск ЕК да отнеме от България управлението на еврофондове", съобщава от първа страница в. "Сега"

Европейската комисия обмисля да поеме управлението на регионалните еврофондове за България, Румъния и Гърция, тъй като правителствата в трите страни не са способни сами да управляват средствата, съобщи германският евродепутат либерал Йорго Хаджимаркакис пред базираното в Брюксел електронно издание "ЮрАктив". Според него трябва да се окаже техническа помощ на трите държави, тъй като те не са в състояние да усвояват по подходящ начин европейското финансиране. По думите му това се дължи на "липсата на капацитет на министрите да подготвят предложения, но и да работят по програмите на ЕС и да решават проблемите в собствените си страни".
"Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан разполага със стотици милиони евро за техническа помощ. Това означава, че може да изпрати експерти от Европейската инвестиционна банка, от Европейската комисия, от страните членки за известно време, които да помогнат на администрацията в трите държави да прилага програмите и да усвоява средствата", смята евродепутатът. Той допълва, че "всички имат проблем, че са много горди и казват, че това орязва суверенитета им, макар че не става дума за подобно нещо". Хаджимаркакис настоява политиците в София, Букурещ и Атина да признаят, че имат проблем с усвояването на регионалния фонд, и успокоява, че управлението на евросредствата от Брюксел може да се ограничи в рамките на 3 г.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Скрапът - нов ред или нов монопол? ", информира на първа страница "Дневник"

Новият закон за управление на отпадъците ще забрани изкупуването от физически лица на метални отпадъци в пунктовете за събирането им. Освен това самите депа вече ще може да се откриват само в общини с приети общи устройствени планове (ОУП), които към момента са около 30% от общо над 260 общини.

За откриването на такива депа се предвиждат и високи банкови гаранции, която съответната компания ще плаща еднократно - от 100 хил. лв., както и по 50 хил. лв. за всеки следващ пункт. Размерът им е обвързан с условието да не се приема краден скрап, иначе банковите гаранции "изгарят". Така според екоминистерството фирмите няма да имат интерес да приемат крадени метали.

Гражданите ще предават безплатно

Гражданите няма да могат да предават метални отпадъци срещу заплащане на досегашните площадки. Това ще може да става само на организирани от общините с приет ОУП места. Ако местните власти нямат средства да ги изградят, ще могат да сключват договори за публично-частно партньорство с организации за оползотворяване на отпадъци, но само с такива, които вече имат предварителни договори с други поне 10 общини с общо население поне 500 хил. души.

Прочети още от статията на в"Дневник"


"Вузове се цакат с датите за изпити" , четем на първа страница на в. "Монитор"

В игра на нерви за кандидат-студентите ще се превърне тазгодишната редовна приемна сесия за университетите. Това показа проверка на „Монитор" в последните дни преди старта на кампанията. Причината - насрочените изпитни дати от 1 до 18 юли са толкова нагъсто, че почти всеки ден има тест и на практика с явяването си на първата дата студентите ще изберат до голяма степен къде ще учат, защото на тестовете в следващите дни те ще бъдат изморени от път и може да не постигнат добри резултати. Неизвестността се засилва и от факта, че на предварителните изпити вече са изкарани
стотици отлични оценки
но не се знае кандидатите къде ще се запишат и на колко места са се явявали.
Студентите буквално не трябва да спят, ако искат да се явят на един и същи изпит в различен университет. Най-напрегната ще е ситуацията покрай теста по български език и литература. Първата възможна дата е 9 юли в УНСС. На следващия ден е изпитът във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий", а на 11 юли кандидат-студентите ще пишат тема по български в Пловдивския университет. След по-малко от 24 часа ще бъде изтеглена темата в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Който иска да кандидатства едновременно с български език в София и Благоевград, трябва да се прости с амбициите си, защото само един час е разликата в началото на изпитите в Алма матер и Югозападния университет на 12 юли. Благоевградският държавен университет няма късмет, защото е насрочил изпита си по история за 16 юли. Точно тогава УНСС ще привлече кандидат-студенти от цялата страна за същия предмет.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

 

"Спечелихме над 2,8 млрд. лв. от лихви по депозити", четем на първа страница на в. "Класа".

От началото на кризата депозитите на домакинствата са се увеличили общо с 6,55 млрд. лв., от които близо половината обаче (43%) са от начислени лихви. На практика парите на влог са ни донесли 2,81 млрд. лв. Това сочи ново национално проучване на МКБ Юнионбанк за нагласите на населението към инвестиционните възможности на пазара. Оказва се, че пикът на новите депозити от началото на кризата е бил през последното тримесечие на 2010 г., въпреки че официално статистиката отчете, че икономиката ни е излязла от рецесията. Тогава домакинствата са вдигнали нетно своите спестявания с около 1 млрд. лв. и са получили допълнително около 300 млн. лв. лихви. По този начин депозитите им са се увеличили общо с 1,3 млрд. лв. Много силно е било и последното тримесечие на 2009-а, когато спестяванията на домакинствата са се увеличили с 1,1 млрд. лв., от които над 300 млн. лв. са начислените лихви. И ако по Коледа в последните две години банките са привлекли най-много влогове, то в края на 2008 г., когато заговорихме за кризата официално и у нас, е било отчетено най-слабото тримесечие - ръст от едва 13 млн. лв. Резултатът е положителен единствено заради начислени лихви в размер на около 190 млн. лв. Общо депозитната маса по данни на БНБ в края на първото тримесечие на 2011 г. достига 28,7 млрд. лв. при 22,16 млрд. в края на 2008 г. Депозитът със срок до една година е най-предпочитаната инвестиция за домакинствата у нас, които имат възможноскт да отделят пари за спестявания, показват още данните от проучването. Над една трета от анкетираните са посочили именно депозити със срок до една година за своя инвестиция-фаворит. 27% пък се интересуват от покупка на имот като вариант да вложат свободните си средства. За последните пет години едва 45% от населението в страната е имало възможност да заделя от семейните си бюджети пари за спестявания.

Прочети още от статията на в. "Класа"

 

"И цацата китайска", пише на първа страница в. "Стандарт"

Сега рибата има цена, но пък няма риба. Тя буквално отплува, къде е никой не знае, но в нашите води я няма. За това се жалват един през друг родните рибари. В сравнение с миналата година уловът у нас е паднал 10 пъти. За сметка на това цените са скочили с около 20 на сто спрямо 2010 г. Най-много морските вълци се оплакват от липсата на сафрид в нашите води. "Преди ловяхме по 20-30 кила и матрапазите я изкупуваха по 80 стотинки", разказва един от доайените в бранша, най-известният рибар поет Коста Радев от кооперация "Траката" във Варна. Преди 10-15 години той и колегите му вадили по половин лодка, пълна с калкан. "Сега дъното е тиня, няма пясък, миди, камък", казва Коста. Според него всичко е изтралено и съсипано. "България е единствената държава, в която дъното на морето се трали, а рапанджийството е организиран и голям бизнес", категоричен е той. Рибарят поет влязъл вчера сутринта в морето в 4,30 часа. Но уловът му за деня е 5-6 кила попчета. Той си спомня, че през 70-те и 80-те години по това време са вадили сутрин по две каси сафрид - 24 риби са в едно кило, а сега кълве само граца.
Къде е черната мида и ще се намерят ли пари да спрем екокатастрофата в Черно море, попитаха премиера Бойко Борисов рибарите от най-голямата кооперация "Черноморски изгрев".

Прочети още от статията на в. "Стандарт"

 

"Ниските заплати са вредни за икономиката", пише в. "Сега"

Цялото българско общество е въвлечено в откритата публична и скритата битова дискусия за доходите. Експлоатацията на проблема добива нездравословни измерения. Политическият елит, управляващ и опозиционен, търси евтини пътища за трупане на електорален дивидент. Синдикати го ползват като инструмент за повишаване на тяхната популярност. Работодатели го налагат като средство за провеждане на корпоративна политика.
Да, доходите на заетите в икономиката трябва да растат и те трябва да са измерител на качеството и количеството положен труд и постигнатите резултати. Пенсиите трябва да се актуализират за всички осигурени с еднакъв процент - според приноса на човека към осигурителната система.
Деформациите в макроикономиката, които политическият елит, сервилничещ на електоралните нагласи, нямаше смелостта и решителността да коригира през последните 20 години, доведоха до структурни дисбаланси между доходите и цените. Тези деформации се отразиха и продължават да се отразяват негативно на отрасловата, инвестиционната, технологичната и други политики. Те са пречка за инвестициите, за технологично развитие, за усъвършенстването на образователната система.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Търговският регистър ще намалява таксите ", информира "Дневник"


Намаляване на таксите на търговския регистър обмисля Агенцията по вписванията, обяви директорът й Виолета Николова. Тя отказа да съобщи кои такси ще бъдат редуцирани, но уточни, че ще са повечето.

"Целта ни е да станат адекватни и съразмерни на услугата, която се предоставя", обясни Николова. Тя даде пример, че за регистрация на нова банка или застраховател се плащат 1700 лв. Помолена да даде пример с такса, която засяга по-голяма част от бизнеса, Николова посочи, че може да се стигне до намаляване на сумата за вписване на годишните финансови отчети.

В момента всяка фирма плаща 50 лв., за да подаде отчета си в агенцията, а срещу това чиновниците не предоставят кой знае каква услуга, а само сканират документите и ги добавят към досието на дружеството. По-евтино - 35 лв., е подаването на отчетите по интернет. Николова отказа да даде повече примери, тъй като работна група в момента анализирала тарифата и до два месеца ще излезе с предложения кои такси да бъдат намалени.

Прочети още от статията на в"Дневник"


"Токът за бизнеса поскъпва с 3,5 на сто, нощната тарифа - до 10% ", информира в. "Класа"


Бизнесът ще плаща с до 3,5% по-скъп ток от следващия месец, съобщи вчера пред БНР Ангел Семерджиев, шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Нощната тарифа на тока за бита ще поскъпне с до 10% от 1 юли, уточни Семерджиев по-късно на кръгла маса за цените на тока, които ще влязат в сила от юли. Очаква се от другия месец токът за бита да поскъпне с около 1 - 1,5%.
За да се повиши цената на тока през нощта, то дневната тарифа ще трябва да поевтинее минимално. Така ще се запазят и стимулите, за да продължат топлофикационните дружества да работят, и ще се улесни работата на Електроенергийния системен оператор.
Близо 64% от цената на електроенергията, която плащаме, се формира от разходи на производителите - АЕЦ и ТЕЦ. По около 18% от разходите пък се падат на мрежовите оператори и налозите, обясни Иванка Диловска, директор на Института за енергиен мениджмънт. Тя препоръча да се увеличи конкуренцията при производството на ток между централите. От всеки потребител електроразпределителните дружества получават по 38,4 лв./мвтч енергия, като от тези пари 17,5 лв./мвтч. отиват в НЕК.
От ДКЕВР обясниха, че нормата на възвръщаемост на централите у нас варира между 0,5 и 1%. Тя е по-висока за ТЕЦ „Бобов дол" (12%), ТЕЦ-Варна (12%). За американската централа „AES Гълъбово" нормата на възвръщаемост сега е 9,8%. При НЕК възвръщаемосттта е 6%, а на ЕСО е 10 на сто. За ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН нормата е 12%.

Прочети още от статията на в. "Класа"

 

"Дефицитът в хазната се свил с 1,5% за година", пише в. "Монитор"

Дефицитът на начислена основа се е подобрил с 1,5 процентни пункта през миналата година спрямо 2009 г., показва отчетът за изпълнение на държавния бюджет за 2010 г., одобрен от Министерския съвет. От документа става ясно, че е изпълнена заложената цел дупката в хазната на начислена основа да не превишава 3,8% от БВП за миналата година. Дефицитът на сектор „Държавно управление" пък през миналата година се подобрява до 3,2% от БВП. Това означава, че дупката в сектора е била в размер на 2,27 млрд. лева, тъй като БВП за 2010 г. се изчислява на 70,47 млрд. лева. За сравнение година по-рано дефицитът беше 4,66% от БВП. Това е с малко над референтната стойност за дефицита от 3% от БВП, подчертават в отчета. Експертите от Министерството на финансите припомнят още, че България се е справила добре с бюджетното изпълнение и така се е превърнала „в един от добрите примери в ЕС за строга и дисциплинирана фискална политика".
Действително по отношение на дефицита в сектора „Държавно управление" България се нареди
на 6-о място в ЕС по добър резултат
Страните, които са преди нас през миналата година, са Естония, Швеция, Люксембург, Финландия и Дания.
23,9 млрд. лева са приходите и помощите по консолидираната фискална програма за годината, което е 97,5% от първоначално предвидените постъпления. Данъчните постъпления заедно с приходите от осигурителни вноски пък възлизат на 19 млрд. лева, което е 98,9% от предварителните разчети.

Прочети още от статията на в. "Монитор"


"Стикери за "Каско" до септември 2012", информира в. "Стандарт"

Колите със застраховка "Каско" ще могат да се маркират и да имат стикери, удостоверяващи наличието на такава полица, до следващата есен. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене в парламента на промените в Кодекса за застраховането. Отмяната на т.нар. пасивна маркировка ще влезе в сила от 1 септември 2012 г. Това означава, че още близо 15 месеца застрахователите ще могат да изискват от собственика на автомобила да го маркира при сключване на "Автокаско". Реално, ако полицата ви изтича днес и възнамерявате да я подновите, до следващата есен ще ви се наложи два пъти да маркирате колата си. Това в различните компании излиза по около 25 лв., ако автомобилът вече е маркиран и само се подновяват лепенките. Ако за първи път маркирате автомобила си, трябва да платите около 60-70 лв. Чрез маркировката обаче се предотвратяват опитите за застрахователни измами. В ЕС вече има проект на директива, според която самите производители на коли ще маркират определени части при сглобяването им. Интересното е, че на 1 септември догодина ще ви се наложи да свалите стикерите, които може да сте поставили месец-два по-рано

Прочети още от статията на в. "Стандарт"