В началото на месец септември 2006 година Асоциация "Прозрачност без граници" анонсира инициативата си за провеждане на независим граждански мониторинг на финансирането на кампанията за избиране на президент и вицепрезидент на Република България, съобщиха от асоциацията.

Основната цел на кампанията е да бъде упражнен обществен контрол, както и да бъдат насърчени участниците в политическия процес да спазват принципите на прозрачност, отчетност и почтеност при финансиране на политическата дейност.

Непосредствено след официалното начало на предизборната кампания на 19 септември 2006 година Асоциация "Прозрачност без граници" изпрати писма до всички регистрирани кандидат-президентски двойки, с които ги покани да се включат в инициативата.

Към писмата бяха приложени проекти на Декларация за почтеност, Договор за дарение и Правила за провеждане на мониторинга, които дават информация за наблюдението и ангажират кандидатите да спазват българското законодателство и утвърдените международни стандарти при финансиране на предизборни кампании.

Към настоящия момент - две седмици след началото на предизборната кампания - не е получен отговор от нито един от регистрираните кандидати за президент и вицепрезидент на Република България.

Асоциация "Прозрачност без граници" изразява своята тревога от липсата на готовност и желание на кандидатите да предоставят официален достъп на граждански организации до информацията, свързана с финансирането на настоящата кандидат-президентска кампания.

Асоциация "Прозрачност без граници" счита, че липсата на отговор относно предложената инициатива е показател за все още ниското ниво на прозрачност при финансирането на политическата дейност в страната.