Някои бъдещи последици от изменението на климата, като например топлинните екстремуми и покачването на морското равнище, са неизбежни, дори ако правителствата направят всичко за намаляване на емисиите на парникови газове. Това обяви в неделя Световната банка, пише GreenTech.bg.

Миналите и прогнозните бъдещи емисии от електроцентралите, заводите и автомобилите ни водят към тенденция на средно покачване на температурата с почти 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните времена до 2050 г.

„Това означава, че въздействията на изменението на климата, като например високите температури, вече са просто неизбежни", заяви президентът на Световната банка Джим Йонг Ким по повод доклад, озаглавен „Намалете жегата, борейки се с новото нормално в климата". „Откритията му са тревожни", заяви Ким.

Морското равнище ще продължи да се покачва в продължение на векове, защото огромните ледени пластове в Гренландия и Антарктика се размразяват бавно. Ако температурите останат на сегашните нива, моретата ще се вдигнат с 2,3 метра през следващите 2000 години.

Средните температури вече се е повишила с около 0,8 градуса спрямо времето на индустриалната революция.

„Драматичните промени в климата и екстремните метеорологични явления вече засягат милиони хора по целия свят, нанасяйки щети на посевите и бреговата ивица, поставяйки в риск сигурността на водоснабдяването", добави Ким.

Като примери за подобни крайности той посочи най-горещият ден през ноември в Австралия - по време на неотдавнашната среща на върха на Г20 и огромното количество сняг, което се изсипа над Бъфало в Съединените щати.

Климатичните промени могат да подкопаят усилията за справяне с крайната бедност по целия свят, предупреждава Световната банка.

И все пак, най-лошите последствия от глобалното затопляне може да се избегнат чрез намаляване на емисиите на парникови газове, се казва в доклада.